Представят оперния шедьовър на Верди „Набуко” на Античния форум в Стара Загора

Старозагорската опера и Държавна опера - Бургас ще представят грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко” на 20 юли от 21 часа на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора.

Суперпродукцията се подготвя специално за летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" – Велико Търново и включва творческите състави на двата оперни театъра. Постановката ще бъде представена още на 19 юли в Бургас на Летния театър и на 23 юли във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера - Стара Загора.

Сценичната адаптация за откритата сцена на хълма Царевец и за другите два спектакъла е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Ще дирижира главният диригент на Държавна опера - Стара Загора Ивайло Кринчев. Старозагорци ще имат възможността да аплодират Александър Крунев в ролята на Набуко, Пламен Кумпиков ще се представи в ролята на Захария, а Елена Баръмова ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще се превъплъти Гергана Русекова, в ролята на Измаел - Ивайло Йовчев. Участват още солистите Борис Тасков – (Абдало), Емилия Джурова (Ана), Евгений Арабаджиев (Върховен жрец), хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех. Прословутият хор на евреите се превръща в химн на италианския народ и най-популярната мелодия, отговаряща на емоционалната италианска душевност и интерпретирана масово от всички слоеве на обществото. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата. Самият Верди посочва “Набуко” като преломна творба по пътя към създаването на индивидуален композиционен стил. Маестрото обогатява и задълбочава този стил, но в основни черти той остава определящ за цялостното му творчество.

Набуко на Античния форум

Сцена от Набуко

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема