Символичен протест на творците от Държавна опера – Стара Загора

Творците от Държавна опера – Стара Загора започнаха символичен протест на 28 април и показват това чрез носете на сини ленти. Конкретният повод  за протеста е устното разпореждане на  Министерството на културата да бъдат изплатени само 50% от заплатите за месец април 2015 г. на колектива на операта. Тази вечер, преди спектакъл на артистите, ще бъде прочетено тяхно обръщение.

protest opera stara zagora zaplatiВ него се казва:
“Протестът ни е против унижаването на българския артист с методики на отчитане и заплащане на труда и таланта му. Простетът ни е и за достойното настояще и по-доброто бъдеще на  операта и класическата музика, които са част от славата на България.“

Спектакълът тази вечер е на операта „Севилският бръснар“ и се поставя на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Синдикатите в Операта отмениха символичния протест - часове, след като той беше обявен. Промяната е заради факта, че заплатите на колектива ще бъдат изплатени в пълен размер.

Колективът на Операта беше планирал да се обърне към публиката и преди началото на празничния концерт на ученици от НУМСИ “Христина Морфова“ и оркестъра на операта на 30 април от 19 часа.
„Няма да спираме репетиции, талантливите деца на музикалното ни училище заслужават да направим заедно един голям и запомнящ се концерт“ – казаха председателите на синдикалните структури в Операта, които мотивираха позоцията си на среща с колектива.

От началото на годината спектаклите на Операта са 8 през януари, 11 през февруари, 17 през  март. За април са 14 и всички са представени при пълни салони. Все още не е пристигнала официална информация от Министерството на културата за предприетите действия след приемането на оставката на директора на Операта Петко Бонев.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема