Калин Вельов: Работя за повишаване на заплатите на хората в сферата на културата

Калин Вельов: Работя за повишаване на заплатите на хората в сферата на културата

Именитият български музикант Калин Вельов, който е и народен представител от партия ГЕРБ, проведе поредица от срещи с ръководители и представители на културните институти в Стара Загора на 8 февруари. Областният град е 15-ият в рамките на обиколката му в страната, която депутатът прави, за да се запознае пряко с проблемите и нерешените въпроси на хората от тази сфера.

kalin velyov stara zagora

„Главната ми цел е работещите в областта на културата да бъдат равнопоставени на заетите в образованието, на които през последните четири години възнагражденията бяха повишени двойно. В тази посока трябва да започнат разговори на високо държавно ниво. Не знам дали ще бъда част от следващия парламент, но ще продължа да работя за тази кауза, защото хората, занимаващи се с култура и изкуство трябва да получат достойно признание за своя труд“ – коментира по време на срещите Калин Вельов. Процесът е труден, но не и невъзможен и в тази връзка талантливият музикант сподели, че заедно с народния представител от Варна Емилия Милкова са успели да защитят аргументите си и заплатите на работещите в регионалните библиотеки в България да бъдат увеличени с още 5% над 10-процентната индексация. Калин Вельов съдейства и за подпомагане на свободните творци, които са сред най-потърпевшите в условията на пандемията заради ковид-19.

Всеобща болка за всички в сферата на културата е кризата с липсата на млади кадри и тя е продиктувана основно от ниското възнаграждение. Нямаме повод да обсъждаме с Вас проблеми, свързани с базата и условията на работа, защото срещаме отношение и разбиране от страна на Общината, споделиха ръководителите на културните институти. „Радващо е когато общинското ръководство има отговорно отношение към сферата на културата и Стара Загора наистина е пример за това. Срещите ми бяха много наситени и успях да разгледам само малка част от експозицията на Музей “Литературна Стара Загора„. Искрено съм впечатлен и ще дойда отново в града, за да се запозная с богатото културно-историческо наследство и да продължа разговорите с представителите на творческите среди“ – коментира народният представител.

Калин Вельов проведе срещи с ръководителите и работещи в Държавна опера – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Държавен куклен театър, Общинския духов оркестър, Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, Регионалния исторически музей, Градската художествена галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина“, читалища и творчески сдружения. Всички срещи преминаха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени в България.

kalin velyov stara zagora 03

kalin velyov stara zagora 05

kalin velyov stara zagora 06

kalin velyov stara zagora 07

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема