Отличеният с „Кристална лира“ спектакъл на балета „Дон Кихот“ на сцената на Античния форум

▶ Отличеният с „Кристална лира“ спектакъл на балета „Дон Кихот“ на сцената на Античния форум

Държавна опера – Стара Загора ще представи на 25 юли от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Шестима от младите артисти ще имат своите премиери на старозагорска сцена. За първи път в централната роля на Базил зрителите ще видят Фиорди Лоха, а Калин Любенов ще бъде Санчо Панса.

Клара Ферер е Повелителка на дриадите, Тсао Ю-Чен е в ролята на Амурче, а Паскуален Каселли и Сторм Норис ще се изявят във фламенко танца.

Балетът на Държавна опера – Стара Загора получи престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година в Стара Загора. На 18 юли с тази постановка беше направено официалното откриване на петото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете – 2020“ във Велико Търново, съобщиха от Държавна опера – Стара Загора.

„Дон Кихот“ е пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Той е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер-солист на Щатсбалет – Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографиччни изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

Постановка на Държавна опера – Стара Загора на балета „Дон Кихот“

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24