Създават в Стара Загора Балканска оперна мрежа

Балканска оперна мрежа ще бъде учредена в Стара Загора с подписване на меморандум на 5 декември от 13:00 часа в зала 2 на Община Стара Загора. В рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство ще се състои творческа среща на директори и представители на оперни театри от различни страни на Балканите.

Инициативата за създаването на Балканска оперна мрежа е по идея на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Мрежата има за цел да създаде условия за регулярно и устойчиво партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство. Балканите отдавна се свързват имената на десетки знаменити оперни изпълнители. Различия и предразсъдъци от геополитически, социален и междукултурен характер са възпрепятствали по-активното сътрудничество.

Оперна мрежа„Ако всеки от тези състави в бъдещата Балкан опера направи по един спектакъл и разменим само декорите и костюмите, това са по 7 - 8 премиери на година" - обобщава Огнян Драганов. Според него оперното изкуство в цяла Европа, с малки изключения, е в дълбока криза и трябва да се отърси от „нафталина”, ако иска да оцелее.

Първоначално обединението ще съществува като неформална общност, но участниците в него ще търсят възможности да кандидатстват съвместно по различни европейски програми. Обмяната на информация за идеи, данни за потенциала и общи цели са първите крачки, които те трябва да извървят.

До този момент участие са потвърдили директорите на оперните театри в Букурещ, Белград, Сараево, Скопие, както и известни импресарии от Виена. В срещата ще се включат директорите или представители на всички български оперни театри и на Националния музикален театър - София. С тяхна помощ организаторите на инициативата Балканска оперна мрежа ще търсят съчетаване на идеалните цели с предприемачески дейности. Чрез тях се надяват да изведат авторите и изпълнителите на музикално-сценични продукции, създадени в Балканския регион, на европейската и световна сцена.

Държавна опера - Стара Загора

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема