Бохеми на сцената на Държавна опера - Стара Загора

Шедьовърът на Пучини "Бохеми" - на сцената на Държавна опера - Стара Загора

Старозагорската опера ще предложи на ценителите на класическото изкуство най-новата си постановка. Премиерните спектакли на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини ще бъдат на 31 март и 3 април от 19:00 часа.

Таня Иванова и Михайло МалафиОперата ще бъде пресъздадена от съзвездие от млади и талантливи оперни изпълнители, с участието на хора и оркестъра на Държавна опера - Стара Загора. Към тях ще се присъединят и децата от Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“. Диригент - Ивайло Кринчев, режисьор - Огнян Драганов, сценографията е на Каталин Йонеску-Арборе, костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.

В ролята на Мими - Таня Иванова. Тя е израснала в Стара Загора. Сопраното не прекъсва връзката с родния си град. През последния творчески сезон старозагорската публика имаше възможността да я аплодира в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини. Ролята на Мими е ключова за Таня Иванова. Това е първата роля от сопрановия репертоар на певицата. Дебютира през 2012 г. на сцената на Бургаската опера, за което е много благодарна на директора Александър Текелиев за този шанс.

На 31 март сопраното ще си партнира в премиерния спектакъл на операта „Бохеми“ с великолепен солистичен състав. Украинецът Михайло Малафи ще бъде нейният любим Рудолф. Валери Турманов, Ивайло Джуров и Иван Кабамитов ще бъдат останалите бохеми, Деси Стефанова – ще бъде Мюзета, Александър Марулев ще се представи в ролите на Бенуа и Алсиндор.

www.infoz.bg

Светът

Бившият върховен съдия Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция след гласуване в парламента в сряда

* * *
Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)