Маратон Стара Загора

Маратон Стара Загора 2018

Лекоатлетическо състезание от Третата верига от маратони в България се проведе днес в Стара Загора. Маратони се провеждат също и във Варна и в София и са са обединени под мотото "Бягането като начин на живот". В Стара Загора е първия маратон от веригата.

Стартът му даде заместник-кметът Красимира Чахова, като пожела успех на всички състезатели по дългото трасе. Общо 440 бяха регистрираните участници в трите дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,5 км. Всеки състезател получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите - и медали за участие. Интерес предизвика семейство от Дания, чиито членове се включиха в различни дисциплини на състезанието. Много бяха и аматьорите, пожелали да проверят себе си в изпитанието.

Стартът и финалът бяха на бул."Цар Симеон Велики" 126 - пресечката с ул. "Кольо Ганчев") в началото на парк "Александър Стамболийски" (Алана).  Маршрутът продължаваше на изток по бул. "Цар Симеон Велики", след което състезателите преминават по бул. "Никола Петков". В района на магазин "Метро" се прави обратен завой и по същия маршрут се насочват към финала.

Най-напред в надпревара се впуснаха децата, които направиха една обиколка на парк „Александър Стамболийски“. Първи финала пресече 14-годишният Николай Гребчев от Панагюрище.

В бягането на 10.5 км при мъжете победител стана Гаврил Люлиус от Румъния с време 33:34 мин. При жените за златния медал се пребори Радосвета Симеонова с време 40:17 мин.

В полумаратона при мъжете с нов рекорд на трасето пръв финишира Хилари Кипахумба от Кения с време 1.04.46 часа. При жените сънародничката му Козгей Чепчирчир не остави никакво съмнение в превъзходството си над останалите бегачки и постигна време от 1:15:21 часа.

Най-очакваното състезание беше класическият маратон. Разстоянието от  42,195 км  пръв премина Ахмед Насеф от Италия с време 2:23:07 часа. Той получи и традиционния лавров венец. Втори финишира Абел Роб от Кения, а трети Тарик Бамкаруф от Мароко.

При жените миналогодишната победителка във веригата Рут Матебо от Кения се наложи убедително с време 2:48:11 часа. Втора стана Вира Овчарчук от Украйна, а трета - Зита Касер от Унгария.

Всички класирали се в призовата тройка получиха медали и парични награди.

Успоредно с Маратон Стара Загора се състоя и Националният шампионат по полумаратон, който събра най-добрите в тази дисциплина в България.  При жените първа се класира Маринела Нинева от Дряново с време 1:20:20 часа, а при мъжете Исмаил Сенанджи от Варна с време 1:07:04 часа.

maraton stara zagora 03

maraton stara zagora 02

maraton stara zagora 04

maraton stara zagora 05

maraton stara zagora 065

maraton stara zagora 07

maraton stara zagora 08

maraton stara zagora 01 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:

Най-четеното от последните дни