Щъркелов ден ще се проведе за първи път в Стара Загора

Щъркелов ден ще се проведе за първи път в Стара Загора

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора и Сдружение „Клуб Изследовател“ организират Щъркелов ден – деня, в който осиновеното дете среща своите родители. Той ще се проведе на 19 април от 16:00 до 19:00 часа в парк „Артилерийски”.

Интересни семейни игри ще помогнат на деца и родители да разберат какво преживява едно дете, което се осиновява. Ще бъдат раздадени и практически информационни материали за трите стъпки на осиновяването. За участниците, завършили успешно трите кръга на семейното предизвикателство ще има специална изненада.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора има дълъг опит в работа с кандидат-осиновители, осиновители и осиновени деца. Годишно близо 50 души, желаещи да станат осиновители, преминават специализиран курс, който е задължителен при кандидатстване.

Провеждането за първи път в историята на Комплекса в Стара Загора на инициативата Щъркелов ден е в рамките на националната инициатива на Българската асоциация „Осиновени и осиновители”. До 29 април в цялата страна са планирани серия от празнични събития за деца и родители. Щъркелов ден е денят, в който едно дете открива своето семейство завинаги. Отбелязва се като втори рожден ден – с много песни, танци, торта и свещички. С популяризирането на този празник желанието на специалистите е да се насърчат родителите да не създават тайна на осиновяването и да говорят открито с децата си за техния произход и история. Това е изключително важно за изграждане на здрава емоционална и доверителна връзка помежду им. Стремежът е да бъдат приобщени хора, които не са свързани пряко с темата осиновяване, но с позитивното си отношение ще спомогнат за отъждествяването на думата „осиновяване” с думата „щастие”.

Щъркелов ден е важен празник за всяко едно семейство пристъпило към осиновяване. Важен е за самото осиновено дете. Важен е и за цялото ни общество, казват организаторите. По този повод Комплексът в Стара Загора обяви конкурс за изложба на тема „Какво знам за осиновяването?”, със заглавие „Ти си избраният”. В него могат да се включат деца до 10 години. Той ще продължи до края на месец април, като рисунките се изпращат на адреса на Комплекса: Стара Загора, ул. „Христо Ботев” 205. Жури ще определи първите три рисунки. За всеки участник ще има насърчителна награда.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24