Протестиращи старозагорци блокираха автомагистрала „Тракия” и южния вход на града

Протест срещу пазарната икономика блокира автомагистрала „Тракия” и Стара Загора

Няколкостотин старозагорци и жители на съседни общини блокираха автомагистрала „Тракия” в двете посоки до пътния възел край града и се хванаха на хоро. Те спряха движението в 14:05 часа и освободиха пътните платна в 15:15 часа.

Блокиран за часове беше и входът за Стара Загора, в резултат на което се образуваха километрични колони от автомобили. Хората, блокирани в колите си, търпеливо чакаха. „Ще изчакаме и сме съгласни с протеста, защото той засяга и нас, защото ние също купуваме гориво и виждаме, че тези цени са непосилни” – заяви мъж от новозагорско село, който се прибираше от Димитровград.

Протестното шествие тръгна в 11:00 часа от моста към Индустриалната зона в Стара Загора. Колите преминаха по бул. „Св. патриарх Евтимий” и спряха до езерото „Загорка”. Протестът, обявен първоначално срещу високите цени на горивата, премина в искане на оставка на правителството. „Да си подадат оставката в най-скоро време. Защо ли - ниски заплати, високи цени, високи данъци, високи горива” – каза протестиращ от Стара Загора. „Или високи заплати, защото народът едва успява да оцелява, или сваляне на цените на абсолютно всичко” – добави участничка в протеста.

Един от организаторите на недоволството обяви в 12:30 часа край на протеста, но участващите над 1000 души пристъпиха към гражданско неподчинение. Те тръгнаха пеш по пътя за Казанлък и го затвориха за 20 минути. Блокирани бяха и изходите за София и Хасково. След това те се отправиха към автомагистрала „Тракия”.

Организаторите заявиха, че ако е необходимо протестите ще продължат.

Репортаж

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg