Фестивал „Хляб и вино“ в Стара Загора

Фестивал „Хляб и вино“ в Стара Загора

Петото издание на Фестивал „Хляб и вино“ ще се проведе в зимната градина на ресторант „Орфеида“ в Парк-хотел „Стара Загора“. Началото е в 12 часа на 2 декември. Старт на събитието ще даде световният пица-шампион Радо Кирязов, който само преди няколко дни спечели престижната титла на финала в Португалия.

Това е втората му световна титла, след като преди няколко години стана световен шампион в Рим в стил „класическа пица“. На „Хляб и вино“ бате Радо ще приготви пица с квас в неаполитански стил за всички, които искат да я опитат. Той ще донесе в Стара Загора Световната купа по пица от Португалия 2018. Гостите на фестивала ще могат и да се снимат с него.

Петото издание на фестивала е част от културния календар на Община Стара Загора, с чиято подкрепа се реализира изложението. Както винаги досега в него ще има благотворителен елемент – всички събрани средства от такса вход – 5 лева на посетител, ще бъдат дарени за лечението на болно дете. Този път средствата ще бъдат събирани в помощ на 17-годишната ученичка от Стара Загора Фани. Неин покровител и лице на фестивала ще бъде красивата Мисис България 2016 Ива Гургуриева. Миналата година фестивалът дари от такса вход над 2000 лева на 2 болни от детска церебрална парализа деца, а в предишното издание събра 1500 лева за закупуването на специализирана количка за 9-годишно момче, страдащо от мускулна дистрофия. Организаторите вярват, че тази година посетителите ще са още повече и още по-щедри, когато става дума за лечението на деца в нужда.

15 винопроизводители от Старозагорски регион и страната ще представят своите наградени вина през годината и най-добрите брандове от своето портфолио. „Домейн Менада” ще представи новото си вино Черга Фрагмент, което все още се предлага само на местния пазар като комплимент към жителите и гостите на Стара Загора. И този път фестивалът ще спази традицията да включи и един по-различен участник – това са дистрибуторите на известната сръбска дюлева ракия и други високоалкохолни продукти с марка Simex Original.

Майстор-пекарите на ресторант „Орфеида“ ще покажат изкуството си да правят различни видове вкусен и здравословен хляб, а посетителите, освен че ще могат да го дегустират, ще могат и да си купят. По традиция партньор на фестивала са майстор-готвачите от Метро Академия, водени от шеф Юри Велев. Заедно с колегите си от ресторант „Орфеида“ те ще приготвят на живо различни гозби с вино, а посетителите ще могат да ги дегустират напълно безплатно като комплимент към богатия избор от български и вносни вина, представени от изложителите. Бъдещи готвачи от Гимназия „Райна Княгиня“ ще представят на свой щанд старателно приготвени кулинарни шедьоври.

Където е хляба и виното, там е и мезето, което ще бъде представено от носителите на златен медал от тазгодишната „Месомания 2018“ – фирма „Кумир СИ“! Те спечелиха престижното отличие с деликатесна кълцаница с праз, която подчертава отлично вкуса на червените вина.

Rado Kiryazov Hlyab i Vino 2018 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg (По информация от организаторите)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24