„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа от проучване на метални полезни изкопаеми в област Стара Загора

„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ се отказа от сключване на договор с Министерството на енергетиката за проучване на залежи от метални полезни изкопаеми върху площ от 155 кв. км в Средна гора, на територията на общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Павел баня и Братя Даскалови. Това обяви пред журналисти областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Малко преди това тя и кметовете на засегнатите общини излязоха с обща декларация до Министерски съвет, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите, с която изразяват безпокойство и несъгласие относно проучвателните дейности. Те отправиха апел за прекратяване на издаденото от Министерството на енергетиката разрешение за проучване на залежи от полезни метални изкопаеми. По време на брифинга пристигна официално писмо от канадската компания, че доброволно оттеглиха намеренията си.

Събралите се около 30 души пред сградата на Областна администрация, за да чуят решението на кметовете, научиха новината за оттеглянето на компанията лично от Гергана Микова и реагираха с бурни аплодисменти. В срещата с градоначалниците участваха и народните представители от партия ГЕРБ Радостин Танев и Маноил Манев.

„Винаги сме защитавали обществения интерес, защото притесненията на хората са и наши. Не ни е безразлична съдбата на нашата земя и няма да позволим да се повлияе негативно на околната среда“ – заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

За да се пресекат всякакви манипулации, той уточни, че разрешението е издадено на 13 декември 2019 г. от Министерството на енергетиката, но петте общини са били уведомени за него на 20 и 21 януари 2020 г. Също така, местните администрации на този първи етап нямат право да обжалват разрешението. Такива действия могат да се предприемат на следващ етап – преди извършване на добив, уточни Живко Тодоров.

todorov mikova bessoolu

sz sreshtu dandy

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg