„Промяната“ доведе дървообработващия и мебелния бранш до колапс

Предприятията от дървообработващия и мебелния бранш, които осигуряват работа на 120 000 души, са пред спиране на производствата заради липса на суровина, в резултат на изкуствено създаден дефицит. До тази ситуация се стегна през есента на 2021 г. след абсурдна и немотивирана, нито икономически, нито екологично, заповед на служебния министъра на земеделието за намаляване на годишните горскостопански планове.

Babanov 1

Това съобщи за www.infoz.bg Боян Бабанов, представител на управлението на мебелното дружество „Средна гора“ – Стара Загора. Той е категоричен, че няма никакви основателни аргументи да се ограничава изкуствено използването на дървесината, освен популистки. Годишният прираст на дървесина у нас е между 13 и 14 млн. куб. метра, а по лесоустройствени планове сечта е не повече от 6 –. 7 млн. куб. метра.

„Дървесината е един възобновяем ресурс и общоприетите европейски практики е да се използва средно 75% от възпроизведената дървесина. В България едва стигахме до 50% и правителството изкуствено намали още този дял“ – подчерта Бабанов. Това е поминък за хиляди работещи хора в потенциално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински региони. А ние ежеседмично получаваме информация за нови затворени цехове и работници, напуснали страната заради липсата на суровина.

Облата иглолистна дървесина се продава на нелогично висока цени – достига до 400 лева за куб. метър, което прави отрасъла неконкурентоспособен на пазарите извън България. За сравнение в Австрия същата дървесина се продава за около 120 евро. Кубик дъски или греди в централна Европа е с цена от 300 евро и то изсушен, а в България мокрият материал с този обем струва над 800 лева. „Миналата година имахме всички предпоставки да развием бизнеса си и икономиката като цяло в страната, защото станахме атрактивни в Европа заради ограничения внос от Азия и в същото време повишеното търсене от западните дъжави. Вместо това, управляващите ни създават изкуствени прегради“ – категоричен е Боян Бабанов.

Старозагорското предприятие, в което работят близо 500 души, е поставено в патова ситуация, защото не е ясно дали идните седмици ще имат дървен материал, за да продължат работа. Производството към момента е ограничено от наличния материал – седмично се изработват максимум 10 000 стола, а по време на пандемията от ковид миналата година броят е достигал до 12 000 за същия период от време.

„Дървесината е чувствителна тема, имаща социални, икономически и екологични функции и е много важен балансът между тях. Липсата на адекватна и далновидна политика в таза област води не само до катастрофални икономически последици за бранша ни, но и голяма част от населението ни ще усети по джоба си много осезаемо това в началото на следващия отоплителен сезон. А най-жалкото е, че всичко това е резултат на политическите амбиции на една шепа хора“ - убеден е Боян Бабанов.

От бранша настояват заповедта, ограничаваща добива на годишния дървесен прираст, да бъде отменена незабавно, за да не остане в историята един сектор от икономиката, осигуряващ близо 4% от брутния вътрешен продукт на страната. Чуваемост от страна на управляващите обаче все още няма.

sredna gora

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24