Стара Загора се преклони пред делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

С част от стихотворението „Хайдути“ в изпълнение на учениците Светломир Петков и Златан Троев започна общоградският ритуал за отбелязване на 146-ата годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България. „Днес сме тук, за да се преклоним и почетем делото на Христо Ботев и всички загинали за свободата на Майка България. Днес е денят, в който и млади, и стари, изкачват пътя до връх Околчица и свеждат глава, поднасят цветя пред паметници в цялата страна.“

Това каза в словото си Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя цитира думите на Захарий Стоянов, които той пише в „Христо Ботйов. Опит за биография“ - "Нашият герой е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи."

"Колко пророческо е всичко това! Днес този образ, пред който се покланяме, е неизменна част от националния пантеон, той е в българската памет, подреден до нашето най-голямо и светло чедо – Апостола на Свободата Васил Левски. Минутите, в които вият сирените – символ на преклонение и почит, са минути и за вяра, и надежда. Ние сме наследници на герои. Те са дали живота си, загърбили различия и спорове, обединени от една единствена кауза – свобода на Родината“ - каза още заместник-кметът.

Водещ на мероприятието беше директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова, а организатори - Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада.

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“ глава сведоха общински съветници, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, командирът на Втора механизирана бригада генерал Станимир Христов, част от Ректорското ръководство на Тракийски университет, представители на различни местни и държавни институции, политически и неправителствени организации, десетки признателни граждани.

X3 01543

rado

X3 01566

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24