Маратон Стара Загора 2020

Над 600 лекоатлети събира Маратон Стара Загора 2020

Петото поредно издание на Маратон Стара Загора 2020 отново привлича елитни лекоатлети и това е обещание за оспорвани битки по трасето. На 30 август 2020 г. Маратон Стара Загора 2020 ще даде отново старт на веригата надпревари, обединени под мотото „Бягането, като начин на живот“. Над 600 са участниците от 13 държави, които до момента са подали заявка за участие в състезанието.

Те могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10,550 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика „Берое“, Спортен клуб „Ракета“ и Българската федерация по лека атлетика.

И тази година старозагорският маратон привлича класни атлети. На старт в неделя ще застанат представители на България, Украйна, Германия, Естония, Турция, Мароко, Кения, Великобритания, Сърбия, Русия, Латвия и Румъния и Гърция. Елитната група при мъжете в класическия маратон ще поведе вицешампионът от Софийския маратон Юсен Сбаи, мароканецът идва с личен рекорд 2.09 ч. от Севиля миналата година. До него ще бъде и сънародникът му Тарик Бумаруф, а кенийската школа ще бъде представена от Стенли Кипруто. Двамата представители на Турция - Арслан Еркан и Алканоглу Омер и украинецът Богдан Семьонович.

При жените Вира Овчарук ще защитава титлата си от миналата година, до нея ще бягат още три украинки Олександра Кирилова, Кристина Бохомянова и Наталия Семьонович, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Част от българските елитни атлети също ще бягат в Стара Загора тази неделя. Сред тях на маратонска дистанция ще се включат Шабан Мустафа, Димчо Мицов, Милка Михайлова, Христина Козарева, Виолета Тотева и Таня Димитрова. В полумаратона ще участват: Милица Мирчева – единствената българска представителка на олимпийския маратон в Рио 2016, Маринела Динева, Стоян Владков, Йордан Петров и Велин Коваленка. Оспорвана ще бъде надпреварата на 10,550 км. при жените, където българското участие е изключително силно. В битката по трасето ще се включат Девора Аврамова, Лиляна Георгиева, Силвия Георгиева, Моника Георгиева. При мъжете на същата дистанция спорът ще е между Иван Попов, Християн Стоянов, Сава Тодоров и др.

Стартът ще бъде даден точно в 8:00 часа на площада пред сградата на Община Стара Загора (бул. „Цар С. Велики“ 107), където е бъде изграден Техническият информационен център за получаване на стартови пакети. Работното време на центъра е 28.08. от 15 до 19 часа, 29.08. от 9:00 до 19 часа и на 30.08. от 6:30 до 7:30 часа. Трасето ще продължи по бул. „Цар Симеон Велики“ на изток, след бул.„Патриарх Евтимий“ участниците ще преминат по северното пътно платно на бул. „Цар Симеон Велики“, по надлез „Наталия“ и по северното пътно платно на бул. „Никола Петков“. Трасето на маршрута продължава до магазин „Метро“, като се използва северното пътно платно на път ІІ-66.

Контролното време на 42,195 км е пет часа и трийсет минути, а на 21 км е три часа. На класическата дистанция атлетите ще стартират със червени номера на гърдите, на 21 км – със сини и на 10,550 км – със зелени.

За първи път са фиксирани бонуси за рекорди на трасето в трите маратонски бягания. Всеки от участниците регистрирал ново върхово постижение при мъжете и жените в Стара Загора – 2.19.47 и 2.38.08 часа, във Варна – 2.16.35 и 2.43.54 ще бъде премиран с бонус от 1000 лева а в София – 2,15,55 и 2,35,33 часа, премията ще е 2000 лева. Наред с това във всеки от трите маратона са предвидени премии от по 1000 лева за най-добрите български атлети, финиширали с време под 2,25 часа при мъжете и под 2,45 часа при жените. Средствата за тези бонуси ще се осигурят от общият джакпот – 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона за 2020 година, чрез подреждане на бегачите по предложена от организаторите точкова система.

Регламентът отново обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. При равенство в точките при мъжете и жените – победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Точки ще получат бегачи с постижения под 2,20 часа при мъжете и под 2,45 часа при жените.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg