Изложба „Огледалото – лице в лице“ в Стара Загора

От 2 до 30 септември 2020 г в голямата зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Огледалото – лице в лице“. Експозицията, посветена на италианската и българската съвременна графика, е част от международен проект на Клуб на ЮНЕСКО – Виченца, който вече пета година среща творчеството на специално поканени италиански графици с техни колеги от други страни – Македония (2016); Естония (2017); Чили (2018); Португалия (2019), България (2020).

Поради пандемичната обстановка първото представяне на тази своеобразна колекция ще бъде в Художествена галерия Стара Загора. Изложбата включва 92 произведения от 55 творци. Сред тях са графики на италианските творци Валерия Бертезина, Марио Базел, Алфредо Бартемеоли, Маорицио Корадин,Давиде Скилео, Сузана Дочоли, Роберто Джанинети, Луиджи Голин, Кармине Маоло, Фабио Рефоско, Фобио Рефоско и др. както и на българските им колеги Климент Антонов, Снежина Бисерова, Петър Чиновски, Александра Габровска, Димо Колибаров, Васил Колев, Деница Янева, Йохан Йотов, Десислава Христова, Онник Каранфилян, Христо Керин, Емануела Ковач, Росен Станоен, Вероника Анкова и др.

Основни организатори на проявата са: Франческа Бресан – президент на Клуб на ЮНЕСКО Виченца, Италия, Валерия Бертезина – създател на проекта и куратор за Италия, доц. Димо Колибаров и Владо Гьоревски куротори за България.

Символичното откриване (поради епидемиологичните изисквания) на изложбата ще бъде на 2 септември 2020 г. от 17 часа в ограничен кръг публика.

„Огледалото – лице в лице“ идва, с не малко усилие в тази преломна година, със своето пето издание. 2020 година ще остане в спомените на всички заради пандемията, която пося скръб и покоси в болниците поколението на най-слабите – световното преходно наследство, което не съумяхме да предпазим. Разбира се, изкуството ще направи това, което се очаква от него, ще отразява, ще представя, ще преобразява по свой начин. Ще го осъзнаем по-добре, когато това объркано настояще се превърне в близко минало – разказва Валерия Бертезина.

И тази година, така трудна за цялото човечество заради пандемията, се подновява универсалния език на изкуството, което обединява културите и ги среща в техните артистични проявления. Клубът на ЮНЕСКО от Виченца и през 2020 година популяризира международно съпоставяне на графичното изкуство.

В петото издание на „Огледалото – лице в лице“ едни срещу други са италиански и български творци. Огледалото е една врата, през която се преминава от реалния в измисления свят. Противопоставяне между окото и погледа, външността и вътрешността, колебанието между това да видиш (да отразиш) и да разбереш (да накараш да се отрази), огледалото разкрива онова, което е отвъд образното поле представено в картината, разширявайки пространството и предлагайки на зрителя възприемчиви раздвоения – допълва Франческа Бресан.

Според доц. Димо Колибаров, подборът на участниците от България се базира за периода на демократични промени в страната в началото на 90-те години на 20-ти век до днес. Подбрани са автори, чието творчество динамично се развива по време и след този период, и на млади творци, които днес са все още в началото на своите търсения в необятните пространства на графичното изкуство.

Roberta Restanio

Karmine Muolo

Petar Chinovski

Rosen Stanoev

Mauritsio Koradin

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема