120 картини на Марио Жеков ще бъдат представени в Стара Загора

120 картини на Марио Жеков ще бъдат представени в Стара Загора

За първи път в Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъдат експонирани 120 картини на старозагорския художник маринист Марио Жеков. Експозицията ще бъде открита на 14 юни от 18:00 часа.

Платната са подбрани от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев - директор на старозагорската художествена галерия, познавач и основен инициатор за популяризирането на неговото творчество. Една трета от картините не са показвани досега, уточни той.

Ретроспективната изложба е посветена на 120-ата годишнина от рождението на един от най-значимите майстори на морския пейзаж в българското изкуство. Платната обхващат всички периоди на изкуството му между 1921 и 1955 г., както и любимите му сюжети от Цариград, Париж и френската Ривиера, от българското Черноморие, от Пловдив, Велико Търново, Трявна и Рилския манастир, от Кавала, Самотраки и Тасос, от Охрид, Прага и т.н., съобщи проф. Добрев.

Творбите са подбрани от фондовете на Художествена галерия - Стара Загора, Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Градска художествена галерия - Пловдив, Художествена галерия „П. Задгорски”- Бургас, Художествена галерия ”Д. Добрович”- Сливен, Художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна, Художествена галерия - Казанлък, Художествена галерия - Добрич и частни колекции. Те ще бъдат експонирани в Стара Загора до 14 юли, след което изложбата заминава за столицата.

Марио Жеков създава стотици картини, които го нареждат сред най-значимите майстори на морския пейзаж в българската живопис. Роден е на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора. През 1917 г. постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София, сегашната Художествена академия. През следващата година е мобилизиран и изпратен на фронта. Няколко месеца след това попада в плен край Дойран. Случайността го изпраща да учи живопис във Франция. През 1919 г. Марио Жеков постъпва в Парижкото рисувално училище. През 1921 г. заминава със свой приятел за Турция, където слага началото на първия си цариградски цикъл и рисува Босфора.

Членува в Дружеството на южнобългарските художници. От 1920 г. участва в дружествени изложби, реди самостоятелни експозиции в София и провинцията, но дълги години името му е по-известно извън България. На практика Марио Жеков прекарва почти целия си живот в пътуване из морските брегове - Ривиерата, Босфора, Черно море, Далматинското крайбрежие. Той е отдаден на морето и всичко, което прави, е за да стигне отново до него и да го рисува. От време на време приема работа като художник-декоратор в Пловдивския театър, но единствената му цел е да дочака ваканцията и да тръгне отново към брега. Прави изложби в Париж, Прага, Букурещ, и навсякъде е приет с възторг. Получава награда на международната изложба-конкурс в Лайпциг през 1936 г.

През 1937 г. Марио Жеков заминава за Далмация. Адриатика го покорява и той остава там близо година и половина. В Дубровник рисува най-значимите си произведения. Творбите, създадени в и край Дубровник, му донасят изключителна популярност. Картините му се излагат в редица центрове на Хърватска. Дори и днес Марио Жеков е един от най-популярните художници в Дубровник. През 1941 г. заминава за Гърция, за Беломорието и Егейско море, посещава Охрид.

През 1943 г. Марио Жеков се завръща в София. С помощта на художника Пенчо Балкански организира най-представителната си изложба. Част от нея показва в Букурещ, а през 1946 г. - в Стара Загора. През тези и следващите смутни години намира усамотение отново там - над разбиващите се в скалите вълни на морето. Липсата на откупки (единствено чуждестранните дипломати се сдобиват с негови творби), го кара през 1951 г. да приеме разработването на рекламни плакати и брошури за българското Черноморие и някои от забележителностите на страната.
Умира на 3 август 1955 г. в София.

15 press

17 press

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg