Художествена галерия – Стара Загора представя изложбата Българското средновековие

Художествена галерия – Стара Загора представя изложбата „Българското средновековие”

Изложба „Българското средновековие“ ще бъде открита на 18 юли от 18:00 часа в Западната зала на Художествената галерия в Стара Загора. Тя съдържа произведения на съвремената българска графика от фонда на Художествените галерии в Стара Загора и Казанлък.

Изложбата представя 50 графични творби на 16 изявени български графици. По-голямата част от тях са създадени през 70-те и 80-те години на 20 век, както и няколко произведения на художници, творили през по-ранни периоди, като Петър Морозов, Цанко Лавренов и Ненко Балкански.

В изложбата, която ще бъде експонирана до 12 август, ще могат да се видят литографии, офорти и гравюри на художници, сред които се открояват имената на Никола Хаджитанев, Стоян Стоянов, Христо Нейков, Недялко Абаджиев, Тома Томов, Христо Цацинов, Пеньо Радев, Иван Бочев, Георги Динев, Христо Тодоров, Пеньо Пенев и други.

В рамките на средновековната тематика, показана в експозицията, могат да се очертаят и някои от направленията, характеризиращи развитието на съвременната българска графика от втората половина на 20 век, съобщи директорът на Художествена галерия - Стара Загора проф. Д-р Марин Добрев. По думите му, подбраните произведения разкриват индивидуалния стилов подход на авторите, съчетан с широк диапазон от художествено-пластични решения.

Hadjitanev N

www.infoz.bg

На подобна тема