Стара Загора отбеляза Нощта на изкуствата

Стара Загора беше част от Нощта на изкуствата

С концерт на танцов състав „Тракийци” започна четиринадесетото издание на Нощ на изкуствата в Стара Загора. Тази година събитието е част от Европейските дни на наследството, които се провеждат през целия месец септември под мотото „Изкуства и развлечения”, а акцентът е върху развлекателния аспект на културното наследство. „Това е поредната инициатива на Община Стара Загора за доброто настроение на всички.

Градът е много жив в днешния ден. Изкуството облагородява и в това напрегнато време успокоява. Насладете се и с много настроение посрещайте предизвикателствата на живота” - каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Тази вечер всеки от Вас ще намери нещо за себе си – да се докосне до нашето богато културно наследство, до музиката, до танца” - пожела Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей и покани гражданите да се включат в инициативите.

Сред посетителите преобладаваха млади хора и деца дошли със семействата си, за да се насладят на предлаганите от музея духовни развлечения. Меломаните слушаха концерти на камерни състави към Държавна опера - Стара Загора на различни експозиционни нива в музея. За любителите на мерената реч беше рециталът „Градът с най-голямото небе“ от стихове на старозагорски поети. Децата искрено се забавляваха в ателието „Театър в музея“ и в кътовете за снимки „Антична мода“ и „Средновековен воин“.

На над 20 сцени в града хората се забавляваха и опознаваха старозагорските традиции и съвременност. Културните институти предложиха богата програма за посетителите. Изложби, концерти, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци и др. привличаха млади и стари в Нощта на изкуствата, съобщиха от пресцентъра на Общината.

С много овации беше съпроводен концертът на детско-юношеския хор „Жарава“ в архитектурен комплекс „Музей на религиите“. Примабалерината Снежана Дескова, удостоена със званието „Почетен гражданин на Стара Загора”, също подкрепи младите хора.

В Художествената галерия беше посетена от стотици ценители на живопистта, графиката и музиката. Интересът на младите провокира изложбата „Изобразителното изкуство в европейски пощенски картички от първите две десетилетия на 20 век” - колекция на Добри Христов.

Детският фолклорен ансамбъл „Траянци” и Детска фолклорна формация „Китчица” също събраха многобройна публика. По-възрастните пък се насладиха на концертите на Октет за източноправославна музика „Св. Йоан Дамаскин”, Дуо „Канцоне” и група „АртеФакт”.

Младежите отново бяха най-многолюдната публика и участници в заниманията по астрономия пред Античния форум и в Астрономическата обсерватория.

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ съчетаха Нощ на изкуствата с Европейска нощ на учените REFRESH с „Център по забавна математика”. Предлагаха се математически и природни презентации, работилници, игри за деца и възрастни, срещи с интересни личности и др.

За пръв път тази година, за радост на музикалните фенове, рок и поп музика на живо звуча в пет старозагорски заведения.

IMG 0501

Нощ на изкуствата

Нощ на изкуствата в Стара Загора

www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимки: пресцентър на Община Стара Загора)