Водещи математици ще обучават старозагорски ученици

Водещи математици ще обучават старозагорски ученици

Академията за компютърни и природо-математически науки в Стара Загора беше официално открита на 28 септември, в зала „Петко Славейков” в сградата на Общината. Идеята на кмета на Стара Загора Живко Тодоров е да се създаде специално училище за даровити деца. Близо 100 деца се събраха при обявяването на инициативата. Те ще имат преподаватели на световно ниво.

IMG 0542

Сред тях са проф. Емил Колев, който води обучения на националния отбор по математика на България, Невена Събева, зам.-главен редактор на списание „Математика”, Мариана Богданова, преподавател в Тракийски университет и автор на учебници по математика от 1-ви до 4-и клас – съобщи известният старозагорски математик Любомир Любенов. Под негово ръководство много млади таланти от Стара Загора постигнаха големи успехи на най-престижните математически олимпиади и състезания в Азия.

„Имаме успехи, имаме и подкрепата на кмета Живко Тодоров наши математици да участват в световни състезания. Неговият пример беше последван от други общини и областни управители. Благодарение на това, към 1 септември 2019 г. български ученици са участвали в 22 престижни състезания зад граница и са спечелили 264 медала” – каза още Любомир Любенов.

Той припомни, че в региона на Стара Загора са родени и израсли много известни математици. В Стара Загора през 1939 г. е създаден  първият математически кръжок от проф. Шишков, старозагорката Недка Иванова е участничка в първата математическа олимпиада през 1959 г. В залата бяха и носители на диамантени, златни, сребърни и бронзови отличия от математическите олимпиади в Азия. „Искаме да създаваме положителни емоции на децата и да учат математика“, категоричен е Любенов. В Академията ще се включат и други преподаватели от Стара Загора. Заниманията, които са безплатни, ще се водят в залите на Международния младежки център, подготовката ще бъде присъствена и дистанционна.

В Академията участват над 60 деца. С учениците от 2 и 3 клас заниманията ще води Мариана Богданова от Тракийски университет. Любомир Любенов ще обучава учениците от 4 и 5 клас. Заместник-главният редактор на списание „Математика“ Невена Събева ще води часовете в 6 и 7 клас, а лектор на учениците от 8 до 12 клас е проф. Емил Колев от БАН. Заниманията през годината ще се провеждат в залите на Международния младежки център, всяка седмица по 90 минути за всеки от класовете. Идеята е от следващата година да има училище с обучение до единадесети клас, отворено за децата от цяла България.

Академията беше открита от Иванка Сотирова, зам.-кмета на Стара Загора, народния представител Радостин Танев, началника на Рериогално управление на образованието Татяна Димитрова и от преподавателите на учениците. „Инициативата е много полезна, сигурен съм, че ще имаме ползотворна работа, която ще доведе до нови успехи“, уверен е проф. Емил Колев. Невена Събева и Мариана Богданова също пожелаха успехи на младите таланти.

„Започнахме една друга инициатива за подготовка на IT специалисти, съвместно с Математическата гимназия, която даде своите добри резултати. Щастлив съм, че виждам толкова много деца тук. Това означава, че идеята има бъдеще. Надявам се, успехите за Стара Загора да стават все повече“, каза народният представител Радостин Танев.

Началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова изрази увереност, че след години ще се говори за талантите тръгнали от Стара Загора, идеята на Живко Тодоров, която вече се реализира ще се надгради и със създаването на училище за даровити деца.

След откриването, децата бяха разделени по възраст и в залите на Община Стара Загора започнаха първите лекции на преподавателите.

IMG 0546

IMG 0627

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Теми: