Живко Тодоров: Европейската нощ на музеите е едно от най-посещаваните културни събития на Стара Загора

„За пореден път Европейската нощ на музеите доказа, че е едно от най-посещаваните културни събития в Стара Загора! В момента в града се провеждат различни спортни и културни прояви, на много високо ниво, които водят множество български и чуждестранни туристи, които посещават нашите културно-исторически обекти“.

Живко Тодоров - Европейска нощ на музеите в Стара ЗагораТова каза Живо Тодоров при откриването на Европейската нощ на музеите в Стара Загора.

Стартът на единадесетото издание на старозагорския културно-историческия поход по музеите беше даден в сградата на Регионалния исторически музей. Посетителите можеха да разгледат освен постоянната експозиция, така и изложбите  „Накити от античността“ - уникати от частна колекция, „Съкровищата на българските ханове“,  „Лицето на войната“ – посветена на 70 години от края на Втората световна война и  „Десталинизацията  – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953–1964)“.

Кът за снимки на Античната улица в музея, подчинен на темата „Антична мода“, върна старозагорци години назад в историята на Стара Загора. На четвърто експозиционно ниво в сградата се „разхождаха“ средновековни воини. Интерес имаше и за преобразяването на гостите на музея във войници от Първа българска армия.

Традиоционно бяха дадени грамоти на дарителите на музея за изминалата година.

Изложба - антични накити - Стефан ШоселовКметът на Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов разгледаха и изложбата „Накити от Античността”. В нея са включени уникални накити от периода V век  пр.Хр. – I век от Новата ера, които са предоставени от предприемача Стефан Шоселов и са част от неговата колекция.

След церемонията беше изнесен спектакълът „Приказни сюжети“, в който бяха изпълнени фрагменти от популярни опери.

По същото време в музей „Неолитни жилища“ беше изнесена специална демонстрация за замесване на обредни погачи с просфорни печати от екипа на Мрежа „Хлебни къщи”. В архитектурен комплекс „Музей на религиите” старозагорци се насладиха на концерт на смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев при Народно читалище „Родина – 1860″. Там бяха разположени и изложбите „Интерактивен барок” на Марианжела Анастасова и „Следи във времето“ на Симеон Панайотов

В Къща музей „Градски бит XIX в. бяха показани накити от мъниста в експозиция наредена от Таня Иванова и приятели.

{responsivegallery}05-2015/muzeum{/responsivegallery}

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)

Споделете!