Живко Тодоров: Европейската нощ на музеите е едно от най-посещаваните културни събития на Стара Загора

„За пореден път Европейската нощ на музеите доказа, че е едно от най-посещаваните културни събития в Стара Загора! В момента в града се провеждат различни спортни и културни прояви, на много високо ниво, които водят множество български и чуждестранни туристи, които посещават нашите културно-исторически обекти“.

Живко Тодоров - Европейска нощ на музеите в Стара ЗагораТова каза Живо Тодоров при откриването на Европейската нощ на музеите в Стара Загора.

Стартът на единадесетото издание на старозагорския културно-историческия поход по музеите беше даден в сградата на Регионалния исторически музей. Посетителите можеха да разгледат освен постоянната експозиция, така и изложбите  „Накити от античността“ - уникати от частна колекция, „Съкровищата на българските ханове“,  „Лицето на войната“ – посветена на 70 години от края на Втората световна война и  „Десталинизацията  – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953–1964)“.

Кът за снимки на Античната улица в музея, подчинен на темата „Антична мода“, върна старозагорци години назад в историята на Стара Загора. На четвърто експозиционно ниво в сградата се „разхождаха“ средновековни воини. Интерес имаше и за преобразяването на гостите на музея във войници от Първа българска армия.

Традиоционно бяха дадени грамоти на дарителите на музея за изминалата година.

Изложба - антични накити - Стефан ШоселовКметът на Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов разгледаха и изложбата „Накити от Античността”. В нея са включени уникални накити от периода V век  пр.Хр. – I век от Новата ера, които са предоставени от предприемача Стефан Шоселов и са част от неговата колекция.

След церемонията беше изнесен спектакълът „Приказни сюжети“, в който бяха изпълнени фрагменти от популярни опери.

По същото време в музей „Неолитни жилища“ беше изнесена специална демонстрация за замесване на обредни погачи с просфорни печати от екипа на Мрежа „Хлебни къщи”. В архитектурен комплекс „Музей на религиите” старозагорци се насладиха на концерт на смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев при Народно читалище „Родина – 1860″. Там бяха разположени и изложбите „Интерактивен барок” на Марианжела Анастасова и „Следи във времето“ на Симеон Панайотов

В Къща музей „Градски бит XIX в. бяха показани накити от мъниста в експозиция наредена от Таня Иванова и приятели.

{responsivegallery}05-2015/muzeum{/responsivegallery}

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)

Споделете!

Светът

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

Най-четеното от последните дни