Посрещат старозагорски ученици в обновена среда

Посрещат старозагорски ученици в обновена среда

И в условията на извънредната епидемична обстановка работата на учителите от Средно училище „Христо Смирненски“ в Стара Загора не стихва. За да посрещнат своите ученици в обновена среда, преподавателите преди обед работят с тях дистанционно, а след това преобразяват с много  въображение и ентусиазъм училищните кабинети и коридори.

Дейностите по подобряване на материалната база започнаха още преди коледните празници и продължават досега, съобщиха от пресцентъра на Общината.

С подкрепата на училищното ръководството, убедени във възпитателното въздействие на заобикалящата среда, учителите превръщат училището в едно привлекателно, светло и цветно място за учение и труд.

Училището има дългогодишна история. На 16 септември 1963 г., в кв. „Лозенец“, то отваря врати като начално училище със 17 паралелки. В местния вестник „Септември“, в бр. 109 от 16.09.1963 г., е публикувана статия със заглавие „Завършено е още едно училище в Старозагорския квартал „Лозенец“.

През учебната 1965/1966 училището става основно. Започва организиран училищен живот: парно отопление, павилион за закуски, основан е битов хор и танцов състав, стол за хранене на ученици, а в периода август - декември 1965 г. е направена пристройка с голяма спортна зала.

През учебната 1983/1984 година VIII основно училище прераства в Единно средно политехническо училище (ЕСПУ).

През 1988 г. - за активна учебно-възпитателна работа и по случай 25 години от основаването си, ЕСПУ „Христо Смирненски“ е отличено с орден „Кирил и Методий“ II степен. Две години по-късно училището прераства в Средно училище, през годините се разширява и обновява.