Над 6700 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

3444 са мъжете от община Стара Загора, които носят популярното българско име Георги. Това показва справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на общинска администрация. Наздравица за имения си ден ще вдигнат още и 44-ма господа с име Жоро, както и 2-ма с Жорж. 355 са мъжете, носещи името Ганчо, а 26 са с име Ганьо.

gergiovden georgi

Едва 5-ма са господата, имащи име Герган. Сред празнуващите са и 268 души с име Галин.

Дамският вариант – Георгия, носят само 5 старозагорки, а с името Гергана са 685 и умаленото Гери – 3. 25 жени се казват Гергина.

На Гергьовден ще почерпят и 770 с името Галина, 344 дами са Галя, а 387 са с име Ганка. Сред празнуващите са още и 172 с името Гинка. 23 са представителките на нежния пол с име Гана, а 47 – с Гина.

С модерното име Жоржета са 4 дами. Празнуващи още са Гиньо (6), Гино (5), Ганета (4) и всички производни от обичаното име Георги.

На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“ – „работя“, от тук и значението на името – „земеделец“. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: