Община Стара Загора отбелязва Световния ден на редките болести

Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Асоциация „Грижа за пациента“ за отбелязване на Световния ден на редките болести на 28 февруари. Днес южната страна на фасадата на сградата ще светне в различни цветове - символ на редките заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО), в България хората с редки болести са 5% от населението.

obshtina sz

Това означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Да живееш с рядка диагноза е истинско геройство и предизвикателство. У нас за дадено рядко заболяване започва да се говори едва когато се появи терапия, която не е налична на пазара. Така 95% от пациентите с редки болести реално остават невидими за българското здравеопазване и социална система, защото диагнозата им не съществува за държавата и никъде не фигурира. По този начин всеки един пациент с рядка болест се превръща в герой в битката за собствения си живот.

Световният ден на редките болести се отбелязва от 2008 г. в последния ден на месец февруари по инициатива на Европейския съюз на пациентските организации за борба с редките болести. На този ден стотици пациентски организации и медицински специалисти организират разяснителна кампания в помощ на хората с редки заболявания.

www.infoz.bg  www.infoz.bg