Община Стара Загора представи възможностите на региона пред шведския бизнес

Община Стара Загора се включи в бизнес събитие на Шведската търговска камара в България, което има за цел да покаже потенциала на българските региони. Модератор на срещата беше Стефан Бенгстсон, председател на Камарата. Официално начало на срещата даде Нейно Превъзходителство Катарина Рагнит, посланик на Швеция в България. Бизнес възможностите, които предлага Стара Загора, бяха представени от Росица Райкова, началник отдел „Инвестиции“ на Община Стара Загора.

Тя посочи добрата данъчна система в комбинация с ниските разходи за наемане на офис и закупуване на земя като основен притегателен момент за инвеститорите в града. „Наличието на висококвалифицирана работна ръка с владеене на чужди езици и административната подкрепа са малка част от предимствата, които градът може да предостави“ - каза тя по време на събитието. В допълнение посочи, че наличието на напълно изградена и модерна индустриална зона, каквато е „Загоре“, е предпоставка за привличане на големи високотехнологични компании. „Финансовата подкрепа, предоставена от Фонда за справедлив преход, също е огромно предимство на региона и стимул на различни малки и средни предприятия и стартъпи да развиват своя бизнес в Стара Загора“ - допълни тя.

В събитието участваха още Ерик-Вилхелм Граеф Бем, който успешно развива шведския регион Халанд, както и представител на Тракия икономическа зона. Търговските отношения между България и Швеция и най-важните предимства, които предоставя страната ни на чуждестранни компании, бяха представени от Валентин Стоев, ръководител на Търговското представителство на България в Швеция и Галатея Коликова, икономически дипломат и член-основател на Бизнес съвета България - Скандинавия. По време на срещата бяха обсъдени и различните правни форми и условия за откриване на компания. Подробности даде Стефан Цветков.

111

www.infoz.bg  www.infoz.bg