Възстановяване на данъци след работа в чужбина – какво трябва да знаете?

Всеки, който е работил в чужбина през миналата година (или дори няколко години преди това), може да си върне надплатения данък, като декларира доходите си, получени в съответната страна. За съжаление, не всички граждани се възползват от тази възможност, вероятно поради липса на информация или достатъчно познания за начина на работа на данъчната система в чуждата държава.

vaztanovyavane danatsi chuzhbina

И така, какво трябва да знаете, за да започнете процедурата за възстановяване на данъци?

Най-често срещани митове

Съществуват много митове относно възстановяването на данъци от чужбина. Те не само заблуждават данъкоплатците, но и им пречат да получат парите, които им се полагат. Не е нужно да търпите загуби и да се притеснявате излишно – възстановяването на данъци от чужбина е наистина законна процедура и е ваше право. Тя няма нищо общо с размера на пенсията ви, социалното ви осигуряване или възможността да се върнете на работа в страната, в която сте били.

Възстановяването на данъци от чужбина е законна процедура, която ви позволява да си върнете надвзети данъци, независимо от това колко дълго сте работили в съответната страна.

Важно е да знаете, че хората, отишли в чужбина за сезонна работа, могат да си възстановят всички данъци, платени там. Причината е, че в повечето случаи сезонните работници печелят по-малко от минималния размер на необлагаемия доход, ако такъв съществува в тяхната родина, и ако това е така тези суми не подлежат на облагане с данък върху доходите. Не бива да притеснявате и че ще плащате данъци на две места. България е подписала споразумение за избягване на двойното данъчно облагане с много европейски държави, което елиминира подобни недоразумения.

Документи, без които не можете да възстановите надвзети данъци

След като прегледате списъка с необходимите документи, може да се окаже, че ви е трудно да си набавите някои от тях. Ето защо специалистите по възстановяване на данъци ви предлагат своята помощ и ви препоръчват да се опитате да се подготвите за процеса предварително. Ако все още сте в страната, в която работите и можете да се свържете с работодателя си или с местната данъчна служба, опитайте се да получите исканите формуляри преди да се приберете в родината си.

vaztanovyavane danatsi rabota chuzhbina

Най-често изискваните документи са документ за самоличност и формуляри, които дават информация за получените доходи и платените данъци. Тях можете да получите от работодателя си или от данъчната служба в държавата, в която работите.

Ако сте работили в Обединеното кралство, ще са ви необходими копия от формулярите P45 и P60. Ако сте работили в Германия, ще ви е необходим формуляр Lohnsteuerbescheinigung от работодателя ви. Ако сте работили в Норвегия, ще ви е необходим формуляр Arsoppgave от работодателя ви и формуляр Skattemelding от данъчната служба. Ако сте работили в Нидерландия, трябва да получите формуляр Jaaropgave от работодателя си. Без необходимите документи ще трябва да се въоръжите с много повече търпение, за да получите обратно данъците си, платени в чужбина. Но пък сумата ще компенсира усилията ви.

Специалистите по възстановяване на данъци ви помагат да избегнете грешки

Най-голямо внимание в процеса на възстановяване на данъци от чужбина изисква декларирането на доходите. При него, според експертите по възстановяване на данъци, се допускат най-много грешки, защото хората не знаят добре езика или нямат достатъчно познания за данъчната система. Имайте предвид, че неправилно попълнените декларации се преглеждат по-бавно и изискват корекция. Това означава, че възстановяването на данъци отнема повече време от очакваното и може да продължи от няколко месеца до половин година. Ако искате нещата да се случат по-бързо, експертите ви напомнят, че не сте сами в тази ситуация и винаги можете да потърсите помощ. Сертифицираните специалисти по възстановяване на данъци ви помагат не само да набавите липсващите документи, но и да попълните данъчната си декларация. Така избягвате неприятни и скъпоструващи грешки.

За никого не е тайна, че възстановяването на данъци от чужбина изисква време, търпение, специфични познания и много усилия, поради което експертите ви призовават да не чакате последния ден, а да се подготвите отговорно. Информирайте се кога започва и приключва данъчната година в страната, в която работите; кога трябва да подадете данъчна декларация. Уверете се, че сте събрали необходимите документи и не вярвайте в митовете, които се срещат по темата „възстановяване на данъци“. За всеки, който е работил в чужбина, възстановяването на данъци е чудесна възможност да си върне пари, които му принадлежат по право.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg