Община Стара Загора участва в международното изложение за кръгова икономика и енергетика Forward Green 2023

Община Стара Загора беше част от първото международно изложение за кръгова икономика и енергетика Forward Green 2023, провело се в края на миналата седмица в Солун. България беше почетен гост на форума, събрал над 100 изложители от различни държави. Страната ни беше позиционирана с национален щанд.

В него се представиха 33 асоциации, клъстери, фирми, общини, развиващи дейност и работещи по проекти в областта на кръговата икономика, зеления преход, строителството и други области. Сред тях бяха Асоциация по рециклиране, Асоциация по водите, Българска строителна камара, Аутомотив клъстер, Фондация „Клийнтех,“ Сдружение „Клъстер ВЕИ“, Съюз на производителите на екологична енергия, Национален музей „Земята и хората“, фирми и др.

България представи своя опит и добри практики в областите, които са фокус на изложението, и чрез участието на 16 български лектори в дискусионните панели на съпътстващия международен форум. Стара Загора беше една от малкото общини, които се включиха във форума, показвайки своя бизнес потенциал, благодарение на екипа на отдел „Инвестиции“ – Росица Райкова, Вероника Петрова и Ивелина Николова, и Индустриална зона „Загоре“ – Радослав Танев и Антоанета Никова. Част от старозагорското участие бяха и експерти от Дирекция „Транспорт, чистота и екология“ – Росица Копривчина и Мария Василева. Те споделиха с присъстващите видеоклип и материали, разкривайки икономическия напредък на града и региона, както и новите електробуси, с които е обновен градският транспорт. Старозагорските представители бяха единствените, които взеха участие и в съпътстващия изложението форум по темата „Енергиен преход, възобновяеми енергийни източници, водород, биогаз, биогорива, течни биомаси“.

Събитието беше открито от президента на TEF-HELEXPO Тасос Цикас, приветствие отправиха също представители на местното управление на Солун и на Европейската комисия, а от страна на България – Валентин Порязов, посланик на България в Гърция. 

SZ solun 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24