Саудитският блогър Раиф Бадауи е носителят на наградата "Сахаров" за 2015 г.

Раиф Бадауи, блогър от Саудитска Арабия, който през 2012 г.беше арестуван, а по-късно бе осъден на 10 години затвор, 1000 удара с камшик и тежка глоба по обвинение в обида на ислямските ценности, е тазгодишният лауреат на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Неговата съпруга Енсаф Хайдар ще получи наградата от негово име на церемония в Страсбург на 16 декември в 13:00 часа българско време. 

raif badauiСлед произнасянето на присъдата Раиф Бадауи получи първите 50 удара с камшик от наказанието си през януари 2015 г. След международни протести изпълнението на останалите удари бе отложено. Неговата съпруга Енсаф Хайдар в момента живее в Канада заедно с трите им деца.

Освен Раиф Бадауи, финалисти за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент бяха и демократичната опозиция във Венецуела в лицето на „Кръгла маса за демократично единство“ и политически затворници и убитият руски опозиционен водач Борис Немцов. Те ще бъдат представени на церемонията от, съответно, от представител на Коалицията на демократичното единство (в очакване на потвърждение), и Олга Шорина, изпълнителен директор на фондацията за свобода „Борис Немцов“ в Германия. Сирийският карикатурист и лауреат на наградата „Сахаров“ за 2011 г. Али Ферзат също ще присъства.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, кръстена на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров, е учредена през 1988 г. от Европейския парламент, за да почете усилията на личности и организации, посветили живота си на защитата на правата на човека и основните свободи и в частност, свободата на словото

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационното бюро на ЕП в България)