Полицаи загинаха в Македония при акция с тежко въоръжени екстремисти

Осем са загиналите полицаи в македонския град Куманово. Вътрешното министерство на Македония съобщи, че са убити и 14 терористи. Има десетки ранени. В страната е обявен ден на национален траур. Официалната информация е, че няма цивилни жертви при въоръжените сблъсъци в населения основно с етнически албанци квартал на Куманово.

Масирана полицейска акция се проведе в съботния ден и нощта срещу неделя. Тя е започнала, след като въоръжена група от около 50 - 70 мъже е влязла в Македония от съседна държава. По информация на вътрешното министерство на Македония групата е планирала да осъществи няколко терористични нападения. Предполага се, че е проникнала в Македония от Косово, но властите не назоваха конкретна държава. И Косово, и съседна Албания осъдиха насилието над полицейските служители в града.

В Македонския град Куманово се е стреляло до 5 часа сутринта. Стрелбата продължава и днес, съобщават местните жители. Екстремистите са били въоръжени много добре – с автоматично оръжие и гранати.

Днес и българското външно министерство излезе с позиция за събитията в Македония, като изказа загриженост за случилото се, съболезнования към близките на загиналите и ранените и изрази надежда за бързо и прозрачно разследване. "Надяваме се сигурността в засегнатите райони на града да бъде възстановена възможно най-бързо и да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите", се казва в съобщение на българското външно министерство.

Специализираната полицейска операция се случва в края на седмица, белязана от уличните протести в столицата Скопие, насочени срещу корупцията при управляващите и полицейското насилие.

Преди дни около 40 въоръжени мъже, говорещи албански, взеха за заложници четирима гранични полицаи в Косово.

 * * *

Президентът Росен Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в Република Македония

Президентът Росен Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в Република Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово. „Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията“, заяви президентът, който е на държавно посещение в Монголия.
„Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова още всички участници в политическия процес в Република Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията. „Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира президентът.

България е фактор и има много активна политика в Югоизточна Европа, отбеляза още Росен Плевнелиев и припомни, че страната ни активно подкрепя страните от Западните Балкани по пътя на европейската интеграция. Президентът допълни, че в края на месец май България ще поеме от Албания председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, където се очаква да бъде обсъдена ситуацията в югоизточната ни съседка. „Отнасям се много отговорно и към Процеса, като най-легитимния формат за политически диалог в региона. Ще поставим и много други въпроси на дневен ред – свързаност на страните от региона, Европейски енергиен съюз и изграждане на регионална енергийна борса, сътрудничество между бизнесите, както и в областта на културата. България ще подходи много амбициозно към предстоящото председателство на ПСЮИЕ“, подчерта още президентът Росен Плевнелиев.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24