Американски войници идват в Източна Европа

Разтоварването на въоръженията и оборудването за нова американска танкова бригада, която ще бъде разположена в Източна Европа започна днес в германското пристанище Бремерхавен. От САЩ ще бъдат прехвърлени около 3500 войници от 4-а пехотна дивизия от щата Колорадо.

Те идват заедно с въоръжението им, включващо 87 танка и 144 бронетранспорньора "Брадли".

Bradley tankЩе бъдат разположени на ротационна база в седем страни членки на НАТО в Източна Европа. Дислоцирането на бригадата е част от операция на НАТО, която има за цел да бъде гарант за мира и стабилността в източноевропейския регион във време на нарастваща непредсказуемост и враждебност на действията на Русия.

Процесът на прехвърлянето на военната част и оръжията ще продължи две седмици. Очаква се до неделя да пристигнат още два кораба с бойна техника. Повечето от американските войници ще пристигнат със самолети директно в Полша.

Новите американски сили на първо време ще се съберат в Полша, където ще установят първия си щаб и ще участват в танкови учения. После те ще се разпръснат в седемте страни - от Естония до България, като ще бъде създаден и щаб в Германия. Съставът на американската танкова бригада ще се сменя на всеки 9 месеца.

САЩ планират също да прехвърлят в Европа и бойна авиобригада с 10 хеликоптера "Чинук" и 50 хеликоптера "Бляк хоук" с общ персонал от 1800 души от Форт Дръм в щата Ню Йорк, както и батальон с 24 атакуващи хеликоптери "Апачи" и 400 души персонал от Форт Блис, щата Тексас. Те ще бъдат разположени в Германия, като част от хеликоптерите ще отидат и в Латвия, Румъния и Полша.

НАТО вече започна да складира военно оборудване и муниции в Източна Европа, за да намали времето за разполагане там на допълнителни военни сили в случай на нужда.

us Black Hawk helicopters

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24