Часовник от сирене за 1 милион швейцарски франка (видео)

Производителите на швейцарски часовници може би ще се разминат през 2017 г. с черния сценарий. Износът на луксозните аксесоари се срина с 16% през октомври 2016 г. и това беше най-големият месечен спад за последните 7 години.

Swiss watch patekПричината за рекордно негативните резултати е в слабото търсене на луксозните аксесоари на почти всеки голям пазар и особено на емблематичните за Швейцария Rolex и Omega. Износът е паднал до 1,7 милиарда франка (приблизително 1,7 милиарда долара), обявиха от Федерацията на индустрията за швейцарски часовници. Спадът е по-голям от очакваното, коментират анализатори и сривът може да удари заетостта в индустрията.

Така например производителят Richemont планира да съкрати повече от 200 работници, отговарящи за марки като Vacheron Constantin. Стъпката съпровожда радикалните промени в управлението на базираната в Женева компания за луксозни стоки, която премахна позицията на главен изпълнителен директор. В същото време акциите на компанията Swatch поевтиняха с 3,7 на сто, достигайки 285 швейцарски франка. Ценните на книжата на производителя Richemont е паднала с 2,5%.

През януари 2017 г. обаче се наблюдава ръст в цените на акциите на основните производители на часовници, а това е съпроводено с ръст на продажбите и печалбите. 

Производителят на бижутата Cartier и на часовниците IWC Schaffhausen - Richemont, отчете неочакван ръст на приходите около коледните празници, подкрепен от търсенето на луксозни бижута и възстановяването на продажбите на часовници в собствените му магазини.

Компанията също е засегната от най-големия спад на швейцарската индустрия за часовници от 80-те години, като се наложи да изкупи непродаден инвентар от търговци на дребно и да съкрати служители от Cartier, Vacheron Constantin и Piaget.

На този фон швейцарската фирма за часовници "Хаш Мозер" (H. Moser) показа днес часовник, изработен от сирене, който струва над 1 милион швейцарски франка. Продуктът е шега с неотдавнашна промяна в законодателството за търговската марка "Произведено в Швейцария".

Наред с банките, шоколада, кравите и часовниците са част от туристическата визитка на Швейцария. Сиренето от чисто, високоалпийско мляко, освен традиционна индустрия е и силно рекламно послание за Швейцария. В много швейцарски ресторанти медните казани с мляко са ритуално разположени в средата на помещението, а облечени в национални одежди девойки правят сирене пред гостите, които се снимат пред казана. А после си поръчват от специалитетите.

Видеото на часовникарската фирма "Хаш Мозер" обединява тези моменти, като ги пародира.

Видеото се прие добре от потребителите в интернет. За 15 часа след появата си в ютюб то има "вирусен" ефект и е гледано над 120 хиляди пъти.

Видео обединява най-характерните за Швейцария продукти, като ги пародира

www.infoz.bg