Часовник от сирене за 1 милион швейцарски франка (видео)

Производителите на швейцарски часовници може би ще се разминат през 2017 г. с черния сценарий. Износът на луксозните аксесоари се срина с 16% през октомври 2016 г. и това беше най-големият месечен спад за последните 7 години.

Swiss watch patekПричината за рекордно негативните резултати е в слабото търсене на луксозните аксесоари на почти всеки голям пазар и особено на емблематичните за Швейцария Rolex и Omega. Износът е паднал до 1,7 милиарда франка (приблизително 1,7 милиарда долара), обявиха от Федерацията на индустрията за швейцарски часовници. Спадът е по-голям от очакваното, коментират анализатори и сривът може да удари заетостта в индустрията.

Така например производителят Richemont планира да съкрати повече от 200 работници, отговарящи за марки като Vacheron Constantin. Стъпката съпровожда радикалните промени в управлението на базираната в Женева компания за луксозни стоки, която премахна позицията на главен изпълнителен директор. В същото време акциите на компанията Swatch поевтиняха с 3,7 на сто, достигайки 285 швейцарски франка. Ценните на книжата на производителя Richemont е паднала с 2,5%.

През януари 2017 г. обаче се наблюдава ръст в цените на акциите на основните производители на часовници, а това е съпроводено с ръст на продажбите и печалбите. 

Производителят на бижутата Cartier и на часовниците IWC Schaffhausen - Richemont, отчете неочакван ръст на приходите около коледните празници, подкрепен от търсенето на луксозни бижута и възстановяването на продажбите на часовници в собствените му магазини.

Компанията също е засегната от най-големия спад на швейцарската индустрия за часовници от 80-те години, като се наложи да изкупи непродаден инвентар от търговци на дребно и да съкрати служители от Cartier, Vacheron Constantin и Piaget.

На този фон швейцарската фирма за часовници "Хаш Мозер" (H. Moser) показа днес часовник, изработен от сирене, който струва над 1 милион швейцарски франка. Продуктът е шега с неотдавнашна промяна в законодателството за търговската марка "Произведено в Швейцария".

Наред с банките, шоколада, кравите и часовниците са част от туристическата визитка на Швейцария. Сиренето от чисто, високоалпийско мляко, освен традиционна индустрия е и силно рекламно послание за Швейцария. В много швейцарски ресторанти медните казани с мляко са ритуално разположени в средата на помещението, а облечени в национални одежди девойки правят сирене пред гостите, които се снимат пред казана. А после си поръчват от специалитетите.

Видеото на часовникарската фирма "Хаш Мозер" обединява тези моменти, като ги пародира.

Видеото се прие добре от потребителите в интернет. За 15 часа след появата си в ютюб то има "вирусен" ефект и е гледано над 120 хиляди пъти.

Видео обединява най-характерните за Швейцария продукти, като ги пародира

www.infoz.bg

Светът

Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Проектът на Netflix струва до момента скромните 21,4 милиона долара. Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване, в която всеки победен го очаква смъртно наказание, а победителят в турнира получава огромна сума. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, нарича южнокорейската попкултура „рак на зрението“ и забрани филма. Хората, хванати в нарушение се наказват, а разпространители на забранения филм могат да бъдат екзекутирани

* * *
Склонността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята – пише Wall Street Journal в редакционен коментар. С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза – и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години – коментира вестникът. Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви

* * *
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди да бъдат изгонени посланиците на САЩ и още 9 западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта

* * *
Властите в Колумбия са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел – лидер на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната

* * *
Земетресение с магнитуд 6,5 удари Тайван, разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата. Не се съобщава за сериозно пострадали и за големи материални щети

* * *
Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2060 г. Решението е забележителен обрат за арабската страна – един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света – чието правителство постоянно се противопоставя на намаляването на инвестициите за изкопаеми горива и обвинява климатичните активисти за тазгодишния скок на цените на енергията. Ангажиментът за постигане на въглероден неутралитет не означава, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като планът се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд граница, няма да се зачитат. Планира се допълнително увеличаване на капацитета за производство на суров петрол – до 13 милиона барела на ден от 12 милиона в момента

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни