Кой се страхува от Кейт Бланшет?

Вече 18 години Кейт Бланшет съжителства в стабилен и хармоничен брак със съпруга си Андрю Ъптън. Поне така се смяташе до вчера, когато 45-годшната актриса буквално хвърли бомба в светските среди, разкривайки в отговор на журналистически въпрос, че през годините е имала не една или две връзки с други жени. Всъщност, основната тема на разговора между Кейт Бланшет и Рамин Сетуде от изданието Variety, е новият филм Carol. В него актрисата играе именно бисексуална жена.

Тъкмо този факт обаче провокира репортера да я попита дали за първи път влиза в ролята на лесбийка. Въпрос, на който австралийката отговаря с друг въпрос: “Във филм или в живота?” В крайна сметка след това допълва: “Много пъти!”

Cate BlanchettСамият филм Carol е замислян и реализиран в продължение на цели 15 години и е базиран на една изключително скандална за времето си (1952 година) книга - “Цената на солта” на Патриша Хайсмит. В основата на сюжета стои служителка в магазин, която мечтае за по-добър във всяко едно отношение живот. В хода на действието, което се развива през 50-те години на миналия век в Ню Йорк, тя се влюбва в по-възрастна омъжена жена. Световната премиера на лентата, в която участват също Руни Мара, Кайл Чандлър и Сара Полсън, е на 17 май, в рамките на Фестивала в Кан.

Това съвсем не е първа провокативна роля за Кейт Бланшет. През годините австралийката записа в творческата си биография няколко изключително силни и запомнящи се превъплъщения във филми  като “Елизабет”, “Не съм там”, “Властелинът на пръстените” и “Син жасмин”. Последният ѝ донесе и така мечтаният Оскар за главна женска роля през 2013 година.

В интервюто си пред Variety актрисата разкрива, че никога и за нищо на света не би си направила профил в Twitter или която и да е друга социална мрежа: “Ако го направя, сигурно ще свърша в клиника за лечение на зависимости. Това нещо води към пристрастяване.”

Кейт Бланшет споделя и че в началото на снимките на Carol ѝ е било изключително интересно да се запознае с филмов проект, в който и двете главни героини са жени: “Среден клас филми с жени в центъра на сюжета си са трудни за финансиране. Има много хора, водени от напълно погрешната идея, че публиката не иска да гледа това, което не е вярно. Но има надежда. От изцяло мъжка, индустрията малко по малко се превръща в равноправна. Надявам се някой ден тази тема въобще да не съществува като въпрос и проблем."

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg (по информация на Variety Magazine)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...