Лидерът на Samsung Лий Дзие-юн е осъден

Лидерът на Samsung Лий Дзие-юн е осъден на 5 години затвор

Южнокорейски съд осъди на 5 години лишаване от свобода милиардера и вицепрезидент на индустриалния гигант „Самсунг” (Samsung) Лий Дзие-юн. Той беше признат за виновен по обвинение в корупция. До делото се стигна след безпрецедентния политически скандал в страната, довел до импийчмънт на президента.

Lee Jae yongЛий Дзие-юн, милиардерът и наследник на Samsung Group и заместник-председател на Samsung Electronics Co. - най-големия световен производител на смартфони и чипове памет - е осъден за даване на подкуп на пет години затвор. Лий Дзие-юн е признат за виновен за даване на подкупи, лъжесвидетелстване и злоупотреби, заяви тричленен състав на Централния окръжен съд в Сеул. Адвокат на обвиняемия междувременно съобщи, че няма да приеме решението и ще го обжалва.

49-годишният мениджър беше задържан през февруари 2017 г., като пледира неколкократно за невинност по време на процеса. Прокурорите настояваха за 12 години затвор.

Чрез стотици часове свидетелски показания от десетки свидетели прокурорите поискаха да се направи връзка между подкрепата от държавата за осъществено през 2015 г. сливане на дъщерни дружества на Samsung, което е засилило позициите на Юн, и пари, изплатени на довереник на тогавашния президент Пак Кън-хе. Едно от обвиненията сочи, че компанията е дала 800 хил. долара за кон, който е подарен на дъщерята на довереник на Пак.

Решението поставя под съмнение връщането на Лий Дзие-юн в конгломерата, който дядо му основа преди 80 години и сега води битка за надмощие с Apple Inc. Откакто Лий беше арестуван през февруари, Samsung Electronics отчете рекордна нетна печалба и пусна на пазара смартфона Galaxy S8, който постигна важен за имиджа и за търговските дела на компанията успех.

Лий Дзие-юн се присъединява към списъка на корейските бизнес лидери, които са осъдени за корупционно поведение, в който влиза и баща му Лий Кун-хи. Лий Старши бе осъден на три години затвор заради избягване на данъци и присвояване на корпоративни средства. Тазгодишният случай, наречен "Процесът на века", прикова вниманието на нацията, тъй като осветява взаимодействието между такива огромни конгломерати, наречени chaebol, които често са ръководени от фамилии, близки до политическия елит.

Контролираната от фамилията на Лий Дзие-юн Samsung е най-големият южнокорейски конгломерат, включващ над 60 звена - от животозастраховане до карго и търговия с дрехи. Империята е с пазарна капитализация от 395 млрд. долара.

Samsung Electronics отговаря за по-голямата част от тази капитализация със стойност от 272 млрд. долара. Компанията е най-големият позводител на смартфони и чипове за памет, а сред клиентите ѝ се нареждат Apple, Wal-Mart Stores и Microsoft и много други.

 

www.infoz.bg