График за публикуване на данните на 26 май и сайт за резултатите от изборите

Европейският парламент публикува националните прогнози от изборите

Европейският парламент публикува националните прогнози на 26 май, след 19:00 часа (българско време) и представи първите обобщени прогнози за разпределението на местата в следващия Парламент в 21:15 часа (българско време). Това става въз основа на достъпните национални данни и екзитполовете на специално създадения сайт.

votРазпределението на местата ще бъде актуализирано и публикувано на сайта периодично през вечерта на 26 май, едновременно с пристигането на прогнозите и официалните резултатите от държавите членки, като предварителните глобални резултати се очакват около 00:15 часа (българско време), на 27 май.

Сайт за резултатите от изборите

В сайта ще намерите националните резултати, разпределение на местата по политически групи и държави, разбивка по национални партии и политически групи, съотношение между мъжете и жените сред евродепутатите и избирателната активност. Също така ще можете да сравнявате резултатите по различни показатели, с калкулатора на мнозинства може да проверите кои политически групи могат да съставят мнозинство в ЕП, както и да създадете свой уиджет, който да вградите с генерирания код за вграждане на сайта на вашата медия.

Сайтът ще започне да се актуализира с постъпващите национални данни от изборите след 19 ч. на  26 май.

Изборни правила по държави

Пълен набор от данни за изборните правила във всяка една държава членка, време за гласуване, листи, кандидати и предишни резултати от гласуване са достъпни тук.

www.infoz.bg  www.infoz.bg