Резултати от изборите за Европейски парламент 2019 (прогноза, 26 май, 20 часа)

Предварителните данни за резултатите от изборите за Европейски парламент, проведени в България на 26 май 2019 г., показват, че партия ГЕРБ печели вота с 32,7%. Социалистическата партия получава 23,2%. На трето място отново остава Движение за права и свободи – с 13,6%. Прогнозата е на социологическата агенция Алфа Рисърч.

Пария ВМРО с лидер Красимир Каракачанов получава 7% и ще има представител в Европейския парламент.

Близо до червената линия – с 5,9% - остава Демократична България – коалиция от партиите Демократи за силна България (ДСБ), Да България и Зелените, и вероятно ще получи един депутат.

Разпределението на местата в европарламента са за:

  • ГЕРБ - 7 места
  • БСП за България - 5 места
  • ДПС - 3 места
  • ВМРО - 1 място
  • Демократична България - 1 място.

Проучване на агенция Галъп дава същото разпределение на мандатите, макар и с малко по-различни резултати в проценти. Според Галъп процентите от избирателния вот са за:

  • ГЕРБ - 30,5%
  • БСП за България - 25,4%
  • ДПС - 12,8%
  • ВМРО - 8,0%
  • Демократична България - 6,5%.

Партия Воля на Веселин Марешки (3,5%) не събира нужните гласове за да има депутатско място в Европейския парламент. В следващия Европейски парламент без представител остава и НФСБ (Национален фронт за спасение на България) с лидер Валери Симеонов (1,5%). Коалиция за България (с водеща партия АБВ) и Атака получават по около 1,6% от гласовете. 

Към 20:00 часа избирателната активност в община Стара Загора е 31,4 %. Общият брой на упражнилите правото си на глас е 44 805 души. Общият брой на имащите право на глас в общината е 142 311 души. Избирателната активност за страната на тези избори е по-ниска от тази на предходния евровот през май 2014 г.

owd4k9doeih3fhdgcimrk6

България има 17 евродепутати през мандата на следващия Европейски парламент. Точните им имена ще станат известни в ранните часове в понеделник – след изборната нощ, когато ще бъдат пресметнати кой колко преференциални гласове е получил. Това означава, че е възможно да има разместване в предварителния ред  на имената, направен от политическите партии при регистрацията на листите.  

На тези избори българите гласуваха за кандидатите на 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати за депутати. Освен четирите партии и коалицията, всички останали не събират нужните гласове, за да достигнат до националната избирателна квота. През 2014 г. тази квота беше 131 732 броя гласове. Точно колко са гласовете, нужни за преминаването на бариерата ще стане известно след обработката на всички секционни протоколи и обявяването на официалните резултати от изборите.  

Вижте какви бяха резултатите от проведените избори за Европейски парламент, проведени в България през 2014 г.

eu elections 2019В изборната вечер – неделя, 26 май 2019 г. – от Европейския парламент в Брюксел се излъчва живо предаване, което ще представи резултатите от гласуването за избора на членове на парламента във всички държави. Живото предаване включва освен обявяването на резултатите от гласуването, също и изказвания и пресконференции. Езиците, на които ще се излъчва са: английски, френски, немски, холандски, италиански, испански и полски.  За да се промени езика, на който се излъчва събитието, потребителят трябва сам да избере един от наличните езици.

 

 

 

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg