Георги Гьоков няма да е кандидат за кмет на БСП в Стара Загора

Областният съвет на БСП - Стара Загора се подготвя сериозно за предстоящите местни избори. В момента се извършват номинации на кандидатите за кметове и за общински съветници. Процесът ще продължи до края на юли 2015 г. Това съобщи областният председател на партията Васил Самарски. Екипът на сайта www.infoz.bg разговаря с него за процесите в партията преди изборите.

Сред тях са възможността за предизборни коалиции с АБВ (Алтернатива за българско Възраждане) и други партии в левия спектър, както и за евентуални кандидати за кметове на големите общини в региона на Стара Загора.

Васил Самарски vasil smarski bsp stara zagora"С АБВ е възможна коалиция, ако местните структури и общинските ръководства считат, че тази формула може да бъде успешна. Също така те трябва да приемат нашата програма. Определено не е невъзможно по места да се коалираме и с АБВ. Съответно да подкрепим общ кандидат" - заяви Васил Самарски. Той уточни, че местните структури ще преценят и дали може да се участва с общи листи с кандидати за общински съветници.

"Не става само въпрос за АБВ, а за всички партии от коалицията БСП - Лява България, от патриотични партии и сдружения, т.е всички, които стоят от центъра вляво. Целта е да не позволим на ГЕРБ да вземе властта в такива мащаби, защото политика се прави на местно ниво" - допълва областният председател на БСП - Стара Загора.

Васил Самарски заяви категорично, че на този етап народният представител Георги Гьоков няма да бъде кандидат за кмет на Стара Загора, защото той самият е отказал това. С това Самарски коригира, но и с това потвърди предположението, което направихме преди около месец, че тогава Гьоков е бил един от най-вероятните кандидати за кмет на областния град.

"Казвам категорично, защото все пак това зависи и от неговото желание. С него са водени разговори, но разбира се никога не трябва да изключваме и тази възможност. Водят се разговори със 7 - 8 кандидати за кмет от БСП. Партията в момента има сериозна нужда да покаже новите лица. Така, че не е изключено кандидатът за кмет на областния град да е млад и нетолкова познат човек" - каза Васил Самарски.

"Голямата предизборна битка ще бъде в Стара Загора, защото опонентът ни (б. а. кметът Живко Тодоров), е наясно със своите цели и задачи и ги следва. Трябва да покажем и да докажем, че можем да предложим лявата алтернатива на това управление" - заяви областният председател на БСП.

Според него в Казанлък трябва да се издигне кандидат за кмет, който да започне да работи като казанлъчанин за казанлъчани. "Аз съм минал по този път вече и не считам, че едно постоянно кандидатиране за един определен пост е фикс. Бих се справил с предизвикателствата, но по-важното е това да мислят и повечето от избирателите, а и трябва да си работил в тази посока. През последните две години все по-малко работя и пребивавам в Казанлък. Работата ми като областен председател на партията даде съвсем друга посока. Затова не считам, че е удачно на този етап да се обсъжда моята кандидатура за кмет на Казанлък" - категоричен е Васил Самараски.

Той коментира и идеята на столетницата в Кюстендил листите с кандидатите за общински съветници да бъдат подредени по азбучен ред. Тя е мотивирана от промените в Изборния кодекс, които позволяват на избирателя да гласува преференциално и така да бъде избран кандидат, който не е на водещи позиции.  

"Подредбата в листата вече няма никакво значение, освен политическо. Да, ще сложим водач, ще подредим първите места. Така ще покажем, че с тези хора ще изпълняваме нашата местна платформа, но избирателите могат да решат, че други са хората, които могат да представляват техните интереси. Този път изборът за общински съветници ще бъде абсолютно мажоритарен. Особено в малките населени места ще е голям проблем. Там на родовия принцип могат да станат общински съветници хора, без значение от коя партия са и да се окажат в Общинския съвет на съвсем друг принцип" - обясни Васил Самарски.

Светът

Над 130 души са починали и близо 6000 са се заразили с новия коронавирус в Китай, тръгнал от град Ухан

* * *
Европейският парламент ще гласува в 19:00 часа българско време в сряда споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. За утвърждаването на документа ще бъдат необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел

* * *
Европейската комисия обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента. Предложението е в бъдеще сумите при пазаруване да се закръглят до 5 цента и то ще се разглежда в сряда от Комисията

* * *
Украинският милиардер Ринат Ахметов купи вила за 200 млн. евро на Френската ривиера. Покупката на имението Palladian от XIX век и ботаническите му градини, която била осъществена чрез компанията на Ахметов, се прибавя към портфейла му с имоти, включващ вече апартамент в Лондон за 162 млн. евро, един от най-скъпите апартаменти във Великобритания. Ахметов е син на миньор от източната област Донецк, който се превърна в най-богатия човек в Украйна със състояние от 6,7 млрд. долара

* * *
Изправено пред икономически колапс и строги санкции, социалистическото правителство на Венецуела предлага предоставянето на мажоритарен дял и контрол върху петролната си индустрия на големи международни корпорации. Приватизацията е предложена от правителството на президента Николас Мадуро на руската компания „Роснефт“, испанската Repsol и италианската Eni