Правителството на Орешарски е виновно за...

Георги Гьоков: Имаме още един зелен парк благодарение на правителството на Орешарски и синхрона с община Стара Загора“ - прессъобщение с това заглавие получиха медиите днес. Информационният повод е разходката на народните представители от Коалиция „БСП лява България” Драгомир Стойнев и Георги Гьоков в изграждащия се градски парк на терена на бившите артилерийските казарми в Стара Загора.

Депутатите заедно с председателя на групата на социалистите в Общинския съвет Борис Боричев разгледали как вървят строителните работи.

„Миналата година правителството на Пламен Орешарски прехвърли на Община Стара Загора терена и разположените върху него сгради с обща площ 90 декара, бивша собственост на Министерството на отбраната. Община Стара Загора кандидатства с проекта за изграждане на парк и получи финансиране от предходното правителство в размер на 4 млн. лв. по публично-инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" – се казва в съобщението до медиите (дословният тест може да бъде прочетен в други медии).

Artileriiski kazarmi stara zagora„Ще напомня, че предоставянето на терена бе дълго отлагано в годините, но в мандата на правителството на Пламен Орешарски, миналата година не само, че това се случи, но и бяха осигурени средства и за изграждане на парка... Заради синхрона в усилията на държавата по време на предишното правителство и на общината ще имаме още едно богатство за града ни, известен със зеленината и спокойствието си“ – коментира Георги Гьоков.

Тези факти са верни. Но внушението, че бившият министър-председател Пламен Орешарски е дарителят, който направи възможно изграждането на красивия парк, който ще бъде напълно завършен след около един месец – това не е уместно.

Разходката на депутатите и медийните съобщения имат една цел – да се неглижират усилията на кметската администрация и на председателя на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов за изпълнението на проекта.   

Истината е, че Министерството на отбраната изпадна в невъзможност да стопанисва и охранява адекватно излишни имоти и съоръжения. Решението, за това военни терени да бъдат предоставени на общините, не касаеше само Община Стара Загора.

А конкретно искането теренът на бившите артилерийски казарми в Стара Загора да бъде прехвърлен като собственост на общината е направено за първи път на сесия на Общинския съвет, която се проведе на 19 август 2010 г. - доста преди пръстът на Пламен Орешарски да разреши това. Искането от 2010 година е мотивирано именно с намерението там да се изгради многофункционална спортна зала с над 5000 места, която ще се използва и за провеждане на концерти на закрито.

През май 2011 г. Министерството на отбраната обявява решението си теренът със специално предназначение, близо до центъра на Стара Загора, да не се ползва за военни цели и да се превърне в гражданска територия. Местната общинска администарция на Стара Загора, ръководена по това време от Светлин Танчев, няма реакцията да превърне терена в нещо полезно за всички старозагорци и затова на сесия на Общинския съвет се коментира възможност там да се построят и жилищни сгради. За това предложение гласува и Георги Гьоков, който тогава е общински съветник от БСП.  

По време на мандата на сегашния кмет Живко Тодоров, хора от екипа му доразвиха идеята и направиха възможно тя не само да бъде изпълнена с много по-голяма полза за Стара Загора, а и да бъде частично финансирана с пари от държавния бюджет.

„Заслугата“ на Орешарски е, че администрацията му бави с месеци до последния възможен момент процедурата по прехвърлянето на собствеността на имота.  

Днес опитът с едно партийно прессъобщение да се премълчат важни факти и да се направят нелогични изводи е разбираем, но не е коректен към жителите на Стара Загора и към гостите на града.  

„Депутатите и съветниците от БСП видяха на място как се изграждат детските и спортните площадки, водните площи, лапидариумът и алпинеумът, както и мини-зоопаркът за дребни декоративни птици и цялостната визия на парка. Народните представители останаха доволни от напредъка на строително-монтажните работи и констатираха, че се изгражда съвременна и ефективна инфраструктура, която осигурява пълноценно използване на предоставените терени“ - се казва в информацията на левите.

Да, те имат право на цитираната в горните изречения оценка. Имат право и също като всеки от нас да се радват на хубавите неща, направени в Стара Загора. Имат това право, защото хората от левицата, които инспектираха изграждането на парка днес, не попречиха и също помогнаха той да бъде факт.

infoz autor  Илко Груев | www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

На подобна тема