Кмет и премиер откриват новия парк в Стара Загора на 20 септември (обновена)

Кмет и премиер откриват новия парк в Стара Загора на 20 септември

Новият парк, изграден върху 70 дка върху терена на бившите артилерийски казарми в Стара Загора, официално ще бъде открит от кмета Живко Тодоров и премиера Бойко Борисов на 20 септември 2015 г. от 11:00 часа.

Началото на празничната програма ще бъде поставено в 9:00 часа с много музика, настроение и спортни надпревари.

В 9:30 часа започва концерт на Общинския духов. От 10:00 часа ще се изявят финалистите от Детска Евровизия 2015 - Гери Тодорова, Лора Герджикова, Теодор Палазов, които ще пеят заедно с Детска музикална формация „Звездопад“.

От 10:20 часа танцов поздрав ще отправят членовете на Клуб по български народни танци „Чанове“, с ръководител Кирил Кирчев. След тях продължават Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора и Танцова формация „Тракийче“ при НЧ „Г. Бакалов 1933“, с хореограф и ръководител Росица Христова.

През деня ще има и множество демонстрационни изяви на волейболен клуб „Верея волей“, баскетболния тим „Берое“, както и на любители на тениса. По време на официалната церемония по откриването най-добрите ще получат награди.

След обед участниците в програмата ще продължат с изявите си на сцената, където от 18:30 часа ще зазвучат любими старозагорски групи. На сцената ще се качи финалистката от „Гласът на България“ Анна Пешева, заедно с обичаните групи „Avantgarde“ и „Faces“.

На 19 септември на четирите игрища в парка ще се провеждат тристранни срещи по футбол на децата, родени през 2005 година от отборите на ДЮШ „Берое“, „Олимпия спорт“ и „Стара Загора“. Мачовете, организирани от СНЦ „Футболна Стара Загора“ и НФК „Берое“, ще бъдат с благотворителна кауза за набиране на средства за операция на 32-годишната Моника Михайлова. Той ще продължи и в неделя, когато ще станат ясни и победителите.

С избрани от историята на града артефакти в парка е направен красив лапидариум, който заедно с кът с три сухи шадравана и алпинеум, допълва и осмисля парковото пространство. Предвиден е и минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици. Изградената японска градина с изкуствено езеро е подходяща за водоплаващи птици. Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра.

Паркът е оборудван с 300 пейки, беседки, кашпи, перголи, питейни фонтани, 200 кошчета за отпадъци, информационни табели и др. Изградена е система за видео наблюдение. Изпълнени са З сондажа, които осигуряват необходимото количество вода. Парковото пространство е оптимално осветено с енергоспестяващо осветление, има и декоративни светлинни акценти. Осигурена е достъпна архитектурна среда, включително и достъп за хора с увреждания. За тях ще бъдат предвидени и места на временния паркинг за 100 автомобила.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)