Андрус Ансип: Работя за премахване на роуминга и за налагане на единен цифров пазар (видео)

Отмяната на таксите за роуминг, налагани от мобилните оператори е възможна. По тази тема се работи активно от 2006 г., но днес резултатът е незадоволителен. Всички политици, в чиито правомощия е тази тема, са се изказвали за отмяна на таксите за роуминг и са давали такива обещания през избиратели.

Не сме успели, въпреки препоръки и решения от страна на Европейската комисия и дебати в Европейския парламент – това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, по време на среща в София. Той уточни, че идеята за премахване на роуминга в границите на Европа се приема и от телекомуникационните компании. И това е така, защото доставчикът на услугата не трябва да казва на клиента си, да се ограничава или да не ползва това, което му е нужно за да общува. Сегашният бизнес модел е лош и защото роумингът е скъп, потребителите плащат големи сметки и мразят компанията, която им доставя услугата. Премахването на таксите за роуминг със сигурност е сериозен мотив за промяна на отношението към компаниите, които предлагат мобилна телефония. „Ще направя всичко възможно, за да отменя таксите за роуминг“ – заяви зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за единния цифров пазар в общността.

andrus ansipДебатът в София се проведе на 21 април 2015 г., в рамките на официалното посещение на г-н Ансип, организирано от Европейската комисия. В него по покана на Европа Директно – Стара Загора участваха и около 30 старозагорци – ученици, студенти, представители на младежки организации и на регионална библиотека „Захарий Княжески“, а също и представител на www.infoz.bg. Пред аудиторията, заедно с Андрус Ансип, застана и Гергана Паси, която има последователни действия в работата си при защита на правата на потребителите в ЕС.

Андрус Ансип не счита, че свободата на словото в Европа е ограничено и медиите са зависими. Точно интернет позволява нови възможности за свободно изразяване, уточни комисар Ансип и посочи за пример twitter, където всеки може да каже без страх какво мисли. Според него, и в България, най-вече медиите носят отговорност за това, че обществото иска от повече свобода при правото си да се информират и да споделят възгледите си. Той даде пример и с родината си Естония, която е на второ място в класация по свобода на словото, но и там хората продължават да искат повече и това е съвсем нормално.

Все още има много несвършена работа и лоши практики при прилагането на единния цифров пазар. Такъв проблем е блокирането на потребители по географски принцип от сайтове за електронна търговия. Практически това е дискриминация на едни граждани на ЕС спрямо други и геолокирането трябва да отпадне възможно най-скоро. За да се случи това също трябва да го поискате по-категорично, заяви Андрус Ансип.

Пазарът изисква равнопоставеност и при търговията със стоки, а също и при ползването на филми, музика, игри и книги чрез интернет. Тук са нужни промени в законите за авторското право, но г-н Ансип счита, че ако забраните по географски принцип отпаднат, творците ще получават повече пари от направените чрез интернет покупки. Днес все още има страх от представители на някои индустрии от отварянето на електронните пазари, но те грешат – каза Андрус Ансип и уточни, че от премахването на геолокирането ще спечелят всички.

Андрус Ансип отговори на въпросите от позицията на политик, който има най-добрия опит в създаване на електронно общество и дигитален пазар. Той е бил три мандата министър-председател на Естония (2005 – 2014) – годините, през които страната се превърна в най-развитата в тази сфера. Днес 99% от банковите операции в Естония се осъществяват чрез интернет и това е лесно и безплатно, защото е евтино. Всеки естонец има цифрова идентичност (лична карта с чип) и никой не се страхува от това да ползва всички услуги чрез нея. Когато системата е единна, тя се защитава много по-добре и е изключително сигурна, обясни Андрус Ансип. С този пример той отговори на въпроса дали електронното гласуване при избора на политици има бъдеще. „След като естонците са поверили парите си на електронния пазар, за тях беше лесно да приемат и вота чрез интернет в годините след 2005-а. И това може да се приложи във всяка държава“ – мотивира се комисар Ансип. Той обаче уточни, че националните правителства трябва да продължат сами да определят своите системи за гласуване. Европейската комисия не планира да въвежда еднакъв механизъм при изборите. Страховете сред политиците, че едно електронно гласуване би довело до съвсем друг резултат от физическото, защото например младите хора ще се включат в него по-активно, също са нереални, счета Андрус Ансип.

{responsivegallery}04-2015/andrus-ansip{/responsivegallery}

infoz autor Илко Груев, www.infoz.bg

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...