Гърция с ново правителство. Консервативната партия спечели парламентарните избори

Предсрочните парламентарни избори в Гърция завършиха с победа за консервативната опозиция на Кириакос Мицотакис. След преброяване на 90% от всички гласове, стана ясно, че дясноцентристката партия Нова демокрация е изборът на гласоподавателите с 39,85%.

Лявата партия СИРИЗА, водена от досегашния министър-председател Алексис Ципрас, остана назад с 31,53%. Избирателната активност в неделя беше една от най-ниските в последните десетилетия – 58%.

Лявоцентристката партия Движение за промяна получи 8,1% от гласовете на гърците,  последвана от Комунистическата партия – с 5,3%. Крайнодясната и неонацистка политическата формация Златна зора спечели само 2,93%, изпускайки нужните 3% за влизане в парламента. Това е огромен провал за партията, която се превърна в третата по популярност по време на финансовата криза. Другите две партии, които успяха да прекрачат минимума на необходимия вот са МеRА25 и Гръцко решение.

Kyriakos MitsotakisПартията на Кириакос Мицотакис Нова демокрация ще има самостоятелно мнозинство в парламента на Гърция, който се състои от 300 депутатски места. Мицотакис ще има вероятно 158 депутати, като броят им ще бъде потвърден след обявяване на окончателните резултати от изборите.

Победата на Нова демокрация може да се обясни с неефикасното управление на досегашното правителство на Ципрас. По време на неговия мандат държавата преживя дълбока финансова криза, която предизвика и настроения за излизане от Еврозоната и връщане към драхмата, като национална валута.

„Поисках силен мандат, за да направим промяна в Гърция. Вие щедро ми го предложихте. От днес започва трудна, но красива битка“. Това бяха думите на Мицотакис по време на речта му пред публиката в Атина. 51-годишният политик постави няколко основни цели пред мандата си, включително намаляване на данъците, привличане на инвеститори, промени в бюрократичната машина в страната и подобрение на трудовия пазар чрез намаляване на безработицата.

Мицотакис пое управлението на Нова демокрация през 2016. Самият той е считан за либерал, но партията му има десни възгледи. От 3 години политикът е начело в изборните анкети, като успя да спечели стабилна преднина и на изминалите избори.

Семейството на Мицотакис има голямо влияние в гръцката политика. Неговият баща е бивш министър-председател, брат му – бивш външен министър, а племенникът му е новоизбраният кмет на Атина. Политикът се бореше с критиките за семейна привилегия по време на своята предизборна кампания.

Новият министър-председател зае своята длъжност още днес - в деня след изборите - след церемонията по предаването на премиерския пост. Имената на министрите в новия кабинет се очакват около 19 часа тази вечер.

Досегашният премиер Алексис Ципрас прие достойно загубата и се обади на Мицотакис, за да го поздрави след победата. „Гражданите направиха своя избор. Ние напълно уважаваме публичния вот“ – призна Ципрас в своята реч. Той изказа плановете си за СИРИЗА, която ще се превърне в „отговорна и динамична опозиция“ на правителството. Относно политическото минало на партията, Ципрас добави: „За да доведем Гърция до това място, където е днес, трябваше да вземем трудни решения и да платим голяма цена“. Политикът свика парламентарните избори, след като загуби местните и европейските избори през май.

Новият министър-председател Кириакос Мицотакис получи купища поздрави, включително от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в нощта след изборите, веднага, след като стана ясно, че печели убедително.

greece election 07072019

greece el01

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (по темата работи Петър Данев, стажант журналист)

Най-четеното от последните дни