конзоли за игри

Ще станат ли скоро конзолите за игри отживелица?

Слуховете за смъртта на конзолите са силно преувеличени. Краят на традиционните игри в хола е предсказван от години. Някои дори предполагат, че сегашното поколение системи може да бъде последното. А предполагаемите убийствени удари идват от безброй направления. Откъде идват опасенията за умирането на конзолите?

Най-често цитираният потенциален убиец на конзолата е мобилността. Експертите разглеждат растежа на силата и повсеместното разпространение на мобилните устройства и подозират, че те ще превърнат гейминг конзолите в нещо без значение. В крайна сметка, защо някой би похарчил стотици долари, за да играе игри на PlayStation или Xbox, когато може просто да свърже телефона си с телевизора?

Други предполагат, че променящите се навици на геймърите - които поне на повърхността изглежда да се движат към по-кратки сесии - означават края на конзолите, които са по-добре проектирани за по-дълги сесии.

Персоналните компютри, които сега могат лесно да предават съдържание към телевизори, се посочват, като много удобни за хората, които предпочитат по-големите екрани. Привържениците на тази възможност твърдят, че почти всеки има или лаптоп, настолен компютър или хибриден таблет, и че тези устройства са най-добрият или единствен вече начин да се играят някои от най-популярните игри на планетата, вариращи от Minecraft до League of Legends, но и много други. Така че, защо да се занимаваме със скъпи конзоли? 

Новите конзоли за игри все още се продават масово

Всички тези аргументи съдържат известно количество въздух, макар че първоначалните им предпоставки все пак може да са верни. Да, мобилните устройства и компютрите имат изключително популярни и нарастващи игрални платформи. Да, играчите проявяват нови игрови поведения. И да, производителите на гейминг игрите винаги идват с нови видове продукти. Но това не значи непременно, че растежът на някои сектори на пазара на игри ще унищожи други.

Ако се нуждаете от доказателства, не търсете повече. Според доклада на Business Insider, Nintendo Switch е най-продаваният продукт онлайн във всички продуктови категории по време на американския Ден на благодарността до кибер понеделника - и дори не е бил намален. PlayStation 4 на Sony и Xbox One на Microsoft изпреварват своите предшественици, продавайки милиони единици в рамките на същия четиригодишен прозорец от стартирането си до сега. Всъщност същият доклад на Business Insider разкрива, че PlayStation има най-добрия си Черен петък в своята 22-годишна история.

Но това не отговаря на въпроса Защо. Защо, в лицето на толкова много алтернативи - някои от които очевидно са по-евтини - конзолите продължават да са тотален хит сред феновете? 

Повечето хора искат да имат отделна машина за компютърни игри

Можем да видим семейства, които очевидно все още харесват идеята да имат специална, отделна машина, посветена на игри, вместо да разчитат на таблети, телефони и компютри за интерактивно забавление. Аргумент може да бъде и фактът, че все още има силен апетит за технология, която работи в продължение на години - без да е необходимо хардуерно обновяване. 

Милиони хора по света са геймъри с различни предпочитания

Но вероятно истинската причина е още по-проста: броят на хората, които играят игри, е огромен. В Канада повече от половината от населението обикновено играе някакъв вид видео игра всеки месец. Това са почти 20 милиона души, които играят игри само в една страна. И тези хора имат различни предпочитания и приоритети. Повече опции означава повече възможност за растеж на пазара чрез съществуващи марки и играчи. 

Пазара за гейминг продукти се разраства постоянно

Но какво да кажем за ценовия фактор? Защо случайните играчи продължават да харчат пари за скъпи конзоли и игри? Наистина, подозираме, че повечето истински случайни играчи не го правят. Това, което мислим е, че много хора не могат да осъзнаят, че има достатъчно геймъри, които жадуват и са готови да платят за сложните истории, графики и дизайн, надхвърлящи това, което обикновено можете да намерите в безплатна мобилна игра. Ето защо те могат много лесно и регулярно да подкрепят съществуването на един отделен сегмент от индустрията. Някои от тези хора играят на персонални компютри, други - които вероятно предпочитат по-лесно инсталиране (а може би и по-големи екрани) - играят на конзоли. Светът е шарен, а възможностите за забавление са невероятно много!

Всичко това означава, че пазарът на видео игрите е разцъфтяващ. Милиарди хора по цялата планета играят и имат различни интереси, искания и средства да задоволят жаждата си за игри, забавления и хъса за победа. И много от тях не се ограничават само до една единствена платформа, а вместо това искат да вземат поне по малко от всички тях - нещо като огромна интерактивна забава.

Конзолите не само не умират, не само не са отживелица, но остават в играта с множество уникални предимства и предложения, които продължават да привличат интереса на играчите. И докато все още са толкова добри в това, което правят, ще продължат да бъдат значима част от живота ни!

game console 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg