Забранена е употребата на титанов диоксид като добавка в храните

Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните (E171). Забраната ще се прилага след 6-месечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти. Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни – от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки.

titanium dioxide

Държавите членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, представено миналата есен. То се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „Безопасността на храната, която консумират нашите граждани, и тяхното здраве не подлежат на преговори. Ето защо гарантираме строг и непрекъснат контрол на най-високите стандарти за безопасност за потребителите. Важно е с тази дейност да се гарантира, че само безопасни вещества, подкрепени от солидни научни доказателства, достигат до нашата трапеза. С днешната забрана премахваме хранителна добавка, която вече не се счита за безопасна. Разчитам на органите на държавите членки да си сътрудничат, за да гарантират, че стопанските субекти в хранителната промишленост ще прекратят употребата на E171 в храните.“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg