Трябва ли музиката да ни противопоставя заради невежество?

Не се вълнувам от изпълнителите на „Пайнер” и от годишнините, които празнуват. Не се срамувам, че нямам добра информираност, защото харесвам и слушам друга музика. Но не натрапвам своя вкус дори и на приятелите ми, независимо, че са ми съмишленици и в това отношение.

Пиша по темата, защото съм дълбоко възмутена от тъпите и неграмотни коментари на много хора по повод предстоящия концерт за 14-годишнината на Планета ТВ (все едно, че това е в центъра на дневния ред в България и народът се вълнува само от музикални истерии).

Не понасям чалга, но не скандирам по форумите: „Да бъде забранена!”, защото всеки има право на избор какво да слуша и да харесва. И защото живеем в демократична държава…

Дори няма да коментирам, защо феновете на поп-фолка оставят след всеки от концертите бунища от отпадъци след себе си. Няма нужда от много примери, видеото по-долу е от репортаж, който е излъчен на 3 август 2010 г. Тогава центърът на Стара Загора осъмна с вид на градско сметище.

Показателно е, че няма музикален концерт извън жанра на поп-фолка, който предизвиква толкова противоположни коментари и мнения. Не е уместно и медии да заливат аудиторията си със сълзливи заглавия, че противниците на чалгата се подигравали с нея.

А защо да не са иронично настроени тези хора, след като една госпожа (или госпожица) е написала: „На когото не му харесва, да ходи да слуша сиНфонична музика в Народния театър”. Има ли изобщо нужда от коментар на думите на тази фенка…? Според друга почитателка, „тази музика е спасила нашата идентичност като нация”. Да, всеки може да изразява мнение, но тук става въпрос за непростимо невежество. Чалгата не трябва да се бърка с автентичния фолклор.

Не публикуваме цитираните коментари с техните автори, за да не цапаме страницата с неграмотно написани коментари, лишени от елементарна обща култура.

Четете и учете, защото няма нищо лошо в това. Лошо е, че млади хора заливат с невежество и неграмотност пространството около себе си, а те са бъдещето на страната ни.

Честит да бъде празникът на всеки, но не го превръщайте във водеща тема за деня, България има много и красиви празници.

chalga prostotiya bg

 

 

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber