Нощта на събота срещу неделя ще бъде с един час по-дълга

В 4:00 часа сутринта в неделя - 25 октомври 2015 г. преминаваме към астрономическото часово време и часовниците трябва да бъдат коригирани с един час назад. Т.е. може да спим с един час по-дълго.

chasovnik vremeЛятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 година. Корекцията се използва в много държави по света и е мярка, чрез която се спестяват разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. Това се постига заради по-доброто съвпадане на часовете от светлата част на денонощието с активните часове за работа и училище.

В света идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично (ако тава не им е изрично забранено). За часовниците със стрелки и нужна ръчна намеса за часовата корекция.

Естествено, не се будете в 4 часа сутринта само за да връщате стрелките сами назад. Ако някои от уредите ви за мерене на времето не са толкова хитри, за да се справят с промяната сами, не е беда да коригирате часа и след като се събудите. И понеже датата тази година съвпада с деня на местните избори, това е шанс да сте по-рано пред избирателната секция. Гласувайте!

infoz autor  Илко Груев | www.infoz.bg

Теми: