Австрийска компания иска да строи завод в Стара Загора

Австрийска компания от автомобилната индустрия иска да строи завод в Стара Загора. Намеренията бяха заявени по време на работна среща на кмета Живко Тодоров и неговия заместник Йордан Николов в Грац, Австрия през пролетта на 2016 г. Преговорите са на финален етап.

На заседание на Общинския съвет ще бъде внесено предложение за продажба на земя за целите на завода, съобщи за www.infoz.bg кметът Живко Тодоров.

graz magna steyr fill 340x191Инвеститорът е "Магна Щайер" (Magna Steyr). В завода ще се произвеждат автомобилни части и ще се търсят квалифицирани кадри.

"За нас, като администрация, е голямо постижение, че успяхме да доведем в Стара Загора такъв сериозен инвеститор и ще направим всичко възможно заводът бързо да бъде изграден и да започне да произвежда. За нас е важно да има позитиви за общността - да се привличат млади специалисти, които да останат в Стара Загора" - каза още Живко Тодоров.

Magna Steyr e дъщepнo дpyжecтвo нa ĸaнaдcĸия гигaнт Маgnа Іntеrnаtіоnаl. Освен това Маgnа Ѕtеуr e eдин oт нaй-гoлeмитe дocтaвчици в aвтoмoбилнaтa индycтpия. Гигaнтът пpoизвeждa ĸaĸтo paзлични aвтoмoбилни cиcтeми, тaĸa и cглoбявa цeли ĸoли ĸaтo мoдeли нa Меrсеdеѕ, ВМW и Сhrуѕlеr. Годишният оборот на Magna Steyr е над 25 млрд. долара.

Magna навлезе в България през 2012 г., след като придоби германската Ixetic, която имаше свой завод от 2006 г. в Индустриална зона „Раковски” край Пловдив. След извършеното през 2014 и 2015 г. разширение, предприятието разполага с над 20 000 кв. метра производствени площи.

"Магна Щайер" е най-вероятният партньор на Apple в автомобилната индустрия и има всички шансове да спечели поръчката за сглобяване на първите електроавтомобили с марката на Apple.

Magna Steyr factory Graz

Венета Асенова | www.infoz.bg