шлайфане на гипсокартон

Значението на шлайфането на гипсокартон

Вашите вътрешни стени най-вероятно са направени от гипсокартон. Може да решите да използвате боя или да поставите плочки, за да я украсите и да я направите по-приятна. Всяка идея за стенен декор е добре дошла, но за да не бъде прекалено трудно предизвикателство, цялостната инсталация на гипсокартон трябва да бъде направена правилно.

Това включва и правилното шлайфане на гипсокартон. Ако не се направи това по правилният начин, несъвършенствата или ще се показват под боята, или ще ви попречат да поставите плочки.

Шлайфане на гипсокартон – за какво става дума?

По време на довършителната фаза при поставянето на гипсокартон, монтажниците нанасят смес за фуги, за да покрият вътрешни ъгли, фуги, прорези, драскотини и всякакви несъвършенства. Позволете ми да спрем за секунда, за да посочим, че има 5 нива на завършване на гипсокартон. Но тук говорим за основни вътрешни стени, които трябва да бъдат завършени, за да се скрият несъвършенствата. И така компаниите за гипсокартон използват ниво 3, 4 или 5 за завършване на гипсокартон.

С казаното дотук, нека се върнем към шлайфането. Когато пукнатини или фуги се покрият със смес, зоната трябва да се шлайфа, така че да няма неравномерни места, когато работата е свършена. Понякога шлайфането изисква специално внимание, тъй като някои вдлъбнатини са трудни за изглаждане, без да се надраска повърхността. И такива драскотини могат да се покажат под тънък слой гланц или гладка боя. Така че можете да изберете фина и зърнеста шкурка. Но има и два различни метода за шлайфане на гипсокартон.

Сухо шлайфане на гипсокартон

Това не е нищо друго освен типичния метод за използване на шлифовъчна машина за изглаждане на неравните части, създадени от нанасянето на смес за фуги върху гипсокартон. Това всъщност е разхвърляна работа, тъй като оставя след себе си прах и изисква много търпение, тъй като трябва да се прави с повишено внимание, за да се избегне надраскване на повърхността. Тайната е да използвате правилната шлифовъчна машина (фина или зърнеста) и да оказвате равномерен натиск, за предпочитане с кръгови движения. Естествено, сместа за фуги трябва да е суха преди шлайфане.

shlaifane gipsokarton 03

Мокро шлайфане на гипсокартон

Предимството на мокрото шлайфане на гипсокартон е, че не оставя прах след себе си и следователно не изисква почти никакво почистване по-късно. В този контекст той е по-добър от своя съперник – сухото шлайфане. Недостатъкът? Резултатите няма да са същите. Лесно е да си представите разликата, ако вземете предвид използвания тук инструмент: гъба. Разбира се, това е специална полиуретанова гъба, която наподобява подплата за килим. Но ако искате леко шлайфане, обикновена кърпа също ще свърши работа. Всичко, което трябва да направите, е да намокрите гъбата, да изстискате излишната вода, за да не капе, и да шлайфате. Този метод е за предпочитане, когато изберете тежка текстура на гипсокартон или планирате да покриете с плочки, ламперия и тапети. Това не е правилният метод, ако искате да нанесете гланц или полугланцова боя, защото несъвършенството ще си остане.

shlaifane gipsokarton 02

Бъдете готови за ремонт на гипсокартон и шлайфане

Не забравяйте, че дупките и пукнатините в гипсокартона са често срещан проблем. Те се получават, когато се слагат картини или други подобни стенни украшения. Такива несъвършенства изискват ремонт на гипсокартон, когато решите да ремонтирате всекидневната или да декорирате стените на трапезарията. Още веднъж ще ви трябва смес за запълване на дупките и пукнатините и след това трябва да шлайфате, за да изгладите зоната, преди да я боядисате.

Като цяло, шлайфането усъвършенства начинанията за довършване на гипсокартон, тъй като оставя повърхността гладка и готова за финалната декорация. Но внимавайте как ще прилагате метода, който сте решили да използвате, тъй като единият метод се препоръчва за лека работа и без големи очаквания, а другият крие опасност от разваляне на хартиената повърхност.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg