Подбор на строителни материали – какво да вземем предвид?

Изборът на строителни материали за ремонта, който сме планирали, изглежда като лесна задача, но има особености с които трябва да се съобразим, преди да направим тази важна стъпка. Специалистите в продажбата на строителни материали от Stroymart.bg с топ качество ще ни помогнат да разберем за какво да внимаваме, когато правим тази важна покупка.

stroitelni materiali

Лесни за поставяне

Едно от най-важните неща при подбор на строителни материали е те да са лесни за поставяне. Това ще е от полза както за процеса на работа, така и за бюджета, който е заделен за ремонта.

Трудните за монтаж елементи създават риск от повреда по време на извършването на ремонта или при самото им окачване. Това е често срещано, като дори някои майстори изпитват трудност да ги запазят цели, което означава, че хората, решили сами да обновят дома си, със сигурност ще изпитат такива проблеми.

Естествени материали

В днешно време е от изключителна важност да щадим природата. Това може да бъде постигнато и чрез строителните материали, които купуваме. При изграждането на стени могат да бъдат използвани естествени елементи като гипсокартон или тухли, които поради естественият си произход не оставят въглероден отпечатък върху природата. Също така подобен тип строителни материали са с по-ниска цена, заради възможността да се произвеждат по-лесно.

Освен всичко друго този тип елементи са по-здрави в сравнение с изкуствените. Тяхното използване би направило изградената или ремонтирана сграда много по-стабилна.

Издържливи

Друго важно нещо при подбора на строителни материали е те да са издръжливи и да устоят в годините на метеорологичните условия. При изграждане на сграда или ремонт на такава в близост до морето е много важно да бъдат използвани елементи, които са устойчиви на корозия.

Подборът на елементи, които ще устоят на разрушение на металните повърхности, ще осигури издръжливостта на сградата след приключване на ремонтните дейности.

Поддръжка

Поддръжката на строителните материали след извършване на ремонта е нещо, което много хора забравят, че е нужно да се прави.

Тухлите, например, са елемент, който може да бъде засегнат от влагата, което създава предпоставки за развитие на плесени по тях, които трябва да бъдат почистени. С използване на подходяща хидроизолация, шансът за развитие на неблагоприятни гъбички се сведен до нула, от което отпада нуждата за тяхното отстраняване.

Гипсокартонът е лесен за монтаж, но е много податлив при удари, от които се получават дразнещи погледа дупки. Те са лесни за отстраняване, като е нужно само да се нанесе шпакловка с подходящ за случая фугопълнител, който да запуши вдлъбнатината. След това е нужно мястото да се третира с шкурка, за да се изглади повърхността. Накрая се поставя слой боя, за да покрие следите от извършения ремонт.

stroitelni material izbori

Предназначение

Някои строителни материали се предлагат в разновидности, като всеки вариант от тях има конкретно предназначение, за което другите модели не са подходящи.

Стандартните гипсокартонени плоскости, маркирани с бяла повърхност, са подходящи за изграждане на окачен таван и изправяне на стени. Ако това се прави в мокри помещения като баня или кухня, е важно да се вземе влагоустойчив вариант, който е белязан със зелена повърхност на материалите за сухо строителство и който ще устои на условията в този тип помещения.

При тухлите също има значение избраният модел. За вътрешни стени, които трябва да създават шумоизолация, е препоръчително да се използват тухли 12 см. Този тип е най-често използваният за създаването на отделна стая, защото заема малко пространство и осигурява най-добрата шумоизолация.

Устойчиви

Подборът на устойчиви строителни материали е важен с оглед техния дълъг живот. Не всеки един елемент е подходящ за всяка ремонтна дейност, въпреки че би могъл да се използва.

Направата на нова външна стена с гипсокартон, въпреки че е възможно, не е препоръчително. Плоскостите му бързо ще се износят, заради метеорологичните условия, което би довело до влагането на още пари за тяхната подмяна. От друга страна тухлите в подобна ситуация са много по удачен вариант. С помощта на тези глинени блокове ще може да се изгради стабилна външна стена, която ще устои на капризите на времето.


При подбора на строителни материали е важно да се съобразим с няколко фактора. Те трябва да се лесни за поставяне, особено ако не използваме услугите на майстор, за да се намалят шансовете за тяхната повреда при монтажните дейности. Елементите, изработени от естествени материали, са на по-достъпна цена и са по-здрави в сравнение с тези от синтетичен произход. Добре е да се изберат варианти, които да са подходящи за метеорологичните условия, на които ще е подложена сградата, за да не се налага тяхната честа смяна. Поддръжката на строителните материали, след тяхното поставяне, често се игнорира, но с използването на качествена хидроизолация за тухлените стени, нуждата от такава е сведена почти до нула. Когато подбираме елементите за ремонт, трябва да се съобразим с тяхното предназначение, за да направим най-подходящият избор на модел спрямо нуждите си. Когато избираме сроителни материали е важно да се съобразим и с устойчивостта им и да закупим такива, които са подходящи за планирания проект.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg