Изкуственият интелект открадна моето „аз“!

Изкуственият интелект постигна значителен напредък в генерирането на изключително убедителни изображения, видеоклипове, гласови симулации. Те могат да се използват за създаване на измамно съдържание, което изглежда истинско и това може да има сериозни последствия. Например технологията deepfake* позволява да се вземе лицето на човек и да се комбинира с тялото на някой друг. Говорим за видео и подмяната е приложима и към гласа.

deepfake

Доброто изпълнение прави почти невъзможно разграничаването между истински и фалшиви изображения, видеоклипове или файлове със запис на глас.

Кражбата на самоличност може да доведе до загуба на пари, злоупотреба със заеми или банкови карти, но измамата може да има за цел и удар върху имиджа.

Представете си следния сценарий... Телефонът звъни. Вашият син ви пита за подробности относно вашата спестовна сметка и номера на карта. Трябва нещо да се плати, но в неговата карта няма достатъчно пари. По-късно разбирате, че доста повече пари са изчезнали! След разследване откривате, че някой е имитирал сина ви от другата страна на телефона и че това е глас, който е 100% генериран чрез изкуствен интелект. Току-що сте били измамени и на всичкото отгоре не можете да повярвате, че гласът, който сте смятали, че принадлежи на собствения ви син, е бил фалшив.

Заплаха не е част от бъдещето, тя е тук и днес – може би точно тук и точно днес – преди датата на местните избори в България. С напредването на изкуствения интелект нашите онлайн личности са не само изложени на кражба, но и на подмяна и пълна манипулация. Представете си, че някой открадне вашата онлайн самоличност не само за финансова печалба, но и за да създаде изцяло нова версия на вашето „аз“.

Как да идентифицираме Deepfake?

За да не станете жертва на кражба на цифрова самоличност чрез deepfakes, първо е важно да разберете какви са заплахите. Идентифицирането на дълбоко фалшиви видеоклипове и изображения може да бъде предизвикателство, тъй като те често са създадени, за да изглеждат изключително убедителни. Има обаче няколко техники, които могат да помогнат за откриването им.

Първо и най-важно, можете да използвате различни инструменти и софтуер за откриване на фалшификати. Някои от тези инструменти са предназначени за експерти, докато други са лесни за употреба и достъпни за широката публика. В допълнение към тези технически решения можете също да разчитате на собствените си логически разсъждения и естествени инстинкти, за да откриете измамата. Ето някои често срещани признаци на deepfakes:

 • Необичайни изражения на лицето или движения, които не съответстват на звука или контекста на видеоклипа, като например неестествено мигане, движения на очите, наличие или липса на тик или проблеми със синхронизирането на устните.
 • Неравномерно осветление и сенки върху лицето на обекта и околностите.
 • Липса на фини детайли като пори, бръчки, бенки или други несъвършенства.
 • Странни изкривявания или замъглявания около краищата на лицето, както и пикселизация.
 • Несъответствия на фона, включително движещи се обекти или необичайни промени в пейзажа.
 • Несъответствия или липсващи метаданни за изображението или видеото.
 • Източник на съдържанието е непроверен или подозрителен източник.
 • Обратното търсене на изображение не дава никакви резултати, което показва, че изображението или видеото не са използвани другаде и са уникални.

Защита на вашата дигитална идентичност: стратегии за предотвратяване на имитация чрез Deepfake

За да се предпазите от риска от кражба на цифрова самоличност, главно чрез deepfakes и AI фотоманипулации, помислете за прилагане на някоя от следните стратегии или комбинация от тях:

Маркиране и воден знак на вашето съдържание

Маркирайте снимките си със специални етикети или водни знаци, където е възможно. Не е задължително тези знаци да са видими за човешкото око. Тази стъпка не винаги предотвратява deepfakes, но може да помогне при проверката на автентичността на вашето съдържание. Разгледайте различни опции за поставяне на водни знаци, които помагат за идентифициране на deepfakes чрез цифрови пръстови отпечатъци.

Въведете шум, генериран от AI

Помислете за подобряване на защитата на вашите гласови записи чрез включване на генериран от AI шум или произволни звуци. Това може да бъде голямо предизвикателство дори за нападателите, които искат да злоупотребяват с вашите гласови записи.

Установете биометрични модели на лицето и гласа

Подгответе биометрични модели за вашето лице и глас, които могат да ви помогнат да проверите автентичността на вашето визуално съдържание. Тези модели могат да служат като доказателство в случай на измамни изображения или видеоклипове.

Използвайте Blockchain за цифрови подписи

Технологията Blockchain може да се използва за цифрово подписване на медии , което позволява на законните собственици да запазят собствеността и да удостоверят съдържанието си.

Използвайте инструменти за защита на цифровата самоличност

Настройте Google Alerts или използвайте услуги и инструменти за защита на цифровата идентичност, които непрекъснато наблюдават интернет за споменаване на вашето име или изображения, предупреждавайки ви за потенциални заплахи. Освен това редовно проверявайте цифровия си отпечатък, за да премахнете остаряла или ненужна информация, като намалите наличните данни за потенциални атаки.

Осигурете присъствието си в социалните медии

Бъдете внимателни, когато качвате лични снимки на обществени сайтове. Помислете за замъгляване на лица или използване на инструменти за премахване на фон с изкуствен интелект, за да защитите чувствително съдържание. Прегледайте настройките си за поверителност на социалните медии и помислете как да запазите акаунтите си поверителни.

Изградете силна цифрова репутация

Участвате само в автентични и смислени онлайн дейности. Допринесете положително за вашия цифров отпечатък, за да противодействате на въздействието на възможно негативно съдържание.

Кампании за повишаване на осведомеността

Ако сте знаменитост или имате значителен брой последователи, помислете за създаване и споделяне на образователно съдържание за deepfakes, за да повишите осведомеността сред вашите последователи и приятели. Знанието е най-добрата ви защита срещу заплахи за цифрова самоличност.

Незабавни действия в случай, че сте Deepfaked

Ако установите, че сте били жертва на deepfake, ето стъпките, които трябва да предприемете:

 • Направете екранни снимки или запазете копия на съдържанието, за да го имате като доказателство. Уверете се, че имате ясни записи за това къде и кога сте го срещнали.
 • Подайте сигнал за deepfake на платформата или уебсайта, който го хоства. Много социални медии и платформи за споделяне на съдържание имат механизми за докладване на подвеждащо или вредно съдържание.
 • В зависимост от естеството на deepfake и неговата потенциална вреда, консултирайте се с адвокат, който е специалист по киберпрестъпления или клевета. Те могат да ви посъветват относно правните действия, които можете да предприемете.
 • Ако смятате, че deepfake представлява значителна заплаха за вашата безопасност, свържете се с местните правоприлагащи органи и им предоставете доказателствата, които сте събрали.
 • Ако дълбокото фалшифициране може да повлияе на вашите лични или професионални отношения, информирайте вашите контакти и сътрудници за ситуацията, за да смекчите потенциалната вреда.
 • Укрепете онлайн сигурността си, като актуализирате пароли, активирате многофакторно удостоверяване и наблюдавате акаунтите си за необичайна дейност.

Deepfakes, захранвани от усъвършенстван AI, представляват нарастващ риск за цифровата идентичност и за онлайн сигурността. Идентифицирането на тези измамни манипулации е от съществено значение. Тази статия предоставя само основна информация за откриването на фалшификати и за някои защитни мерки, от воден знак до блокчейн подписи. Ако се сблъскате с deepfake, бързите действия като документиране на доказателства, докладване и правна консултация са от решаващо значение.


* Deepfake е технология, която използва изкуствен интелект, за да създава фалшиви изображения, видеа или аудио, които изглеждат и звучат реалистично. Ключовата съставка на deepfakes е машинното обучение. Машинното обучение направи възможно компютрите автоматично да генерират видео и аудио относително бързо и лесно. Дълбоките невронни мрежи се обучават върху кадри на реален човек, за да може мрежата да научи как хората изглеждат и се движат при целевите условия на околната среда. След това обучената мрежа се използва върху изображения на друг индивид и се допълва с допълнителни компютърни графични техники, за да се комбинира новото лице с оригиналния материал. Алгоритъм на енкодер се използва за определяне на приликите между оригиналното лице и целевото лице. След като общите характеристики на лицата са изолирани, се използва втори AI алгоритъм, наречен декодер. Декодерът изследва кодираните (компресирани) изображения и ги реконструира въз основа на характеристиките в оригиналните изображения. Използват се два декодера, единият върху лицето на оригиналния субект, а вторият върху лицето на целевия човек. За да бъде направена размяната, декодерът, обучен на изображения на човек X, получава изображения на човек Y. Резултатът е, че лицето на Y е реконструкция на изражението на лицето и ориентацията на това на X. 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg