Запознаване с нишови парфюми

Нишовата парфюмерия е специално изкуство, в което се обръща голямо внимание не само на нотките, но и на характеристиките на състава върху кожата. Производството на нишови парфюми и дизайна на техните бутилки също се отличава със своята сложност. Името идва от френската дума 'la niche', което се превежда като ниша или клетка, което подчертава основната разлика между ароматите – уникалността.

nishovi parfumi

Каква е разликата между нишова и друга парфюмерия?

За да разберете по-ясно разликата, струва си да научите, че парфюмерийният пазар е разделен на масов пазар, луксозни и нишови парфюми:

 1. Ароматите от първата категория не се отличават с фиността на нотките и сложността. По отношение на производството и суровините те също са по-прости.
 2. Луксозните парфюмни творения принадлежат на известни марки и модни къщи. За създаването им се използва информация за тенденциите и нуждите на публиката, реклама с участието на звезди и др. Производството на тези парфюми се основава на по-сложен принцип, отколкото в случая на масовия пазар: ароматите имат повече акорди, необичайни комбинации и гъвкавост.
 3. Водещи парфюмеристи работят върху нишови парфюми, създавайки уникални аромати и бутилки, използвайки висококачествени суровини, като често процесът на производството е ръчен.
  Тези творения не се приемат равнозначно от всички хора, но това може да се каже и за много произведения на изкуството, те също намират своите верни фенове. В крайна сметка всяка тяхна бутилка е истинско произведение на изкуството.

Технология на производство

За нишовите парфюми се използват не само необичайни, но и най-висококачествени компоненти. Често това са естествени суровини, донесени от родните им страни. Например портокалови цветове от Африка или Мароко, екстракт от дърво гуаяк от Индонезия и др.

Всички компоненти на бъдещия аромат са избрани със специално внимание, внимателно изпробвани в съчетанието си един с друг, докато парфюмната композиция получи съответствие с първоначалната идея на своя създател.

Най-често нишовите композиции приятно изненадват с необичайни нюанси и техните нетипични комбинации от аромати. Използваните суровини са дърво уд и гуаяк, тютюн, рядка дървесина, шампиньони, трюфели, меласа, шампанско.

Парфюмната пирамида от нишови аромати има сложна структура, но отличителната черта на такива композиции от аромати е хармонията в съчетаването на нотките. Всички те са неразделно преплетени и се трансформират един в друг, без да оставят усещане за хаос или произволна комбинация от миризми.

parfumi nisha

Топ нишови парфюми

Когато купувате аромат от ниша, трябва да сте подготвени и за това той да бъде необичаен. За някои това може да е плюс, за други – минус. Хората около нас разпознават и реагират много по-лесно на обичайните и тиражирани аромати, докато екстравагантните парфюмни творения на една ниша не радват всеки човек. Ако единственото, което Ви интересува, е как даден аромат ще ви отличава, тогава нишовите парфюми определено са правилният избор.

Обърнете внимание на марки парфюми като:

 • Amouage
 • Atelier Cologne
 • Creed
 • Etat Libre d’Orange
 • Juliette Has a Gun
 • Maison Margiela
 • Parfums de Marly
 • Serge Lutens.

Не пренебрегвайте и ограничените линии на някои марки, които познаваме от луксозната категория: Chanel, Trussardi, Giorgio Armani и др. А на сайта www.notino.bg ще намерите всеки от ароматите, които харесвате и можете да подарите не само на себе си, но и на любимите си хора в навечерието на пролетните празници!

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg