Министър Танева: Има нарушения в предприятия за преработка на мляко

Констатирани са нарушения при проверките, които в момента извършваме в предприятия за преработка на мляко и производство на сирене и кашкавал. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Хасково.

Тя допълни, че в момента текат проверки на млекопреработвателните предприятия във всички области на страната. Целта е установяване на регламентираното функциониране на тези предприятия и предотвратяване на нелоялна конкуренция. Тя съобщи, че след като бъдат проверени по-голямата част от мандрите, ще бъде направен анализ на констатациите.

Министърът посочи, че се осъществява контрол и дали вложените материали в производството отговарят на заложените в технологичната документация на предприятието.

фермаСъгласно статистика от 2015 година са увеличени вътрешнообщностните доставки и на сурово мляко. По думите на земеделския министър, това е продиктувано от факта, че в 12 страни от Европейския съюз, цените на суровото краве мляко са по-ниски от тези в България.

„Данните, с които приключва 2015 година, показват увеличение на производството на сурово мляко в Европейския съюз с 2,5% и намаление на търсенето с 1,5%.“ - каза още Десислава Танева. По думите й, пакетът от мерки не е довел до очакваните резултати и пазарът на мляко в ЕС не се стабилизира. Тя обясни, че в момента се обсъжда нов пакет от мерки, като счита, че обемът на предлагане трябва да бъде намален. Министър Танева посочи, че на Съвета на министрите в понеделник трябва да станат ясни политиките, които Общността предприема в сектора и след това ще се обмислят ефективни мерки.

„В момента се изпълнява План за тестване на качеството на суровото краве мляко в България“ - допълни Десислава Танева и уточни, че с това действие се дава възможност на всички производители, включително и тези, които не са изпълнили изискванията за ферми 1-ва категория да останат на пазара. Това е планът, по който Българска агенция по безопасност на храните проверява млечните ферми и качеството на млякото, което се добива в тях. Всеки оператор на предприемачески принцип ще може да реши дали има ресурс да преодолее кризата и дали подкрепата, която получава е достатъчна, или да се преориентира към друго производство.

infoz autor www.infoz.bg

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни