Заради птичия грип се забранява ловът

Заради птичия грип се забранява ловът

Със заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева се забранява ловът и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра.

Мярката има превантивна цел по отношение живота, здравето и имуществото на гражданите. Забраната се въвежда във връзка с усложнената епизиоотична обстановка поради констатираното заболяване инфлуенца по птиците.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на изпълнителните директори на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев.

Констатираните огнища на инфлуенца по птиците в България (птичи грип) са 26, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след проведено днес заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването. Със съдействие на Министерството на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и лица, лишени от свобода.

С последните констатирани огнища ще бъдат унищожени над 116 хил. птици. Заболяването по птиците е установено във Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

www.infoz.bg